haberci
Efsanevi Üye
Gaziantep Ticaret Odası (GTO), haziran ayı meclis toplantısını Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur yönetiminde gerçekleştirdi. Teymur, toplantıda yaptığı konuşmada jeopolitik risklere vurgu yaparak, "Çevremizdeki gerilimler artıyor. İran-İsrail çatışması bunun en somut örneği. Bu durum, gelecek açısından kaygı verici. Türkiye olarak güçlü olmalıyız. İş insanları olarak ülkemizin geleceği için daha çok çalışmalı, üretmeliyiz. Bu coğrafyada yerimizi korumak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz" ifadelerini kullandı.
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım da meclis toplantısında haziran ayındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yıldırım, İran-İsrail çatışmasının ekonomik etkilerini değerlendirerek, "Bu çatışma sadece sınırları değil, ticareti, güveni ve istikrarı da tehdit ediyor. Özellikle Gaziantep gibi sınır şehirleri için bu tür gelişmeler, lojistik süreklilikten taşımacılık maliyetlerine kadar birçok alanda risk oluşturuyor" dedi.
Hürmüz Boğazı'nın kapanma tehlikesinin uluslararası ticaret için büyük bir risk olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Üretim maliyetlerine ciddi baskı yapabilir. Orta Doğu'ya karayoluyla yapılan taşımacılık daha pahalı ve güvensiz hale geldi. Bu durum Türk ihracatçılarını yeni çözümler aramaya yöneltiyor. Bölgesel istikrarın iş dünyası için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Bu süreçte dış ticaret ağlarımızı güçlendirmeli, alternatif pazarlara açılmalı ve lojistik çeşitliliğimizi artırmalıyız" şeklinde konuştu.
GTO meclis toplantısı, bölgedeki ekonomik koşullar ve uluslararası ticaretin zorluklarıyla başa çıkmak adına iş dünyasının daha stratejik adımlar atması gerektiğini vurguladı. Bu zorlu süreçte üretim ve ihracatın gücünü korumak için desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.