Son Konular

Gayet Ne Demek Tdk?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Gayet Ne Demek Tdk? sorusu, Türk Dil Kurumu'nun (TDK) sözlüğünde araştırılan bir konudur. Gayet kelimesi, oldukça, fazlasıyla anlamına gelirken, ne demek ise bir kelimenin veya ifadenin anlamını sormak anlamına gelir. TDK, Türk dilinin doğru ve güncel kullanımını teşvik etmek amacıyla sözlüklerini güncellemektedir. Gayet ne demek sorusu, bu nedenle TDK'nın sözlüğünde araştırılan bir konudur. TDK'nın sözlüğünde, gayet kelimesinin anlamı ve kullanımı hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Türk dilinin zenginliğini ve doğru kullanımını öğrenmek için TDK'nın sözlüklerini kullanabilirsiniz.
İçindekiler

Gayet Ne Demek TDK?

Gayet, Türkçede kullanılan bir zarftır ve "oldukça, çok, fazlasıyla" gibi anlamlara gelir. Bu kelime, bir sıfatı ya da zarfı belirterek o sıfatın ya da zarfın derecesini arttırır. Örnek olarak, "Gayet güzel bir gün" cümlesinde "gayet" kelimesi, "güzel" sıfatının derecesini arttırarak "çok güzel" anlamını taşır.
Ne demek ise bir kelimenin ya da ifadenin anlamını sorgulamak için kullanılan bir ifadedir. "Gayet ne demek?" sorusuyla, "gayet" kelimesinin anlamını öğrenmek istenmektedir.
TDK ise Türk Dil Kurumu'nun kısaltmasıdır. Türkçe'nin doğru ve güzel kullanımını sağlamak, dil bilgisini düzenlemek ve geliştirmek amacıyla çalışmalar yapan bir kurumdur. TDK, Türkçe'nin sözlüğünü de yayımlayarak kelime anlamlarını, kullanımlarını ve doğru yazılışlarını belirlemektedir.

Gayet Nasıl Kullanılır?

"Gayet" kelimesi, sıfatları ya da zarfları belirterek onların derecesini arttırmak için kullanılır. Örnek olarak:
Gayet güzel bir film izledim.
Gayet hızlı koşuyorsun.
Gayet memnun kaldım.
Bu cümlelerde "gayet" kelimesi, "güzel", "hızlı" ve "memnun" sıfatlarının ya da zarflarının derecesini arttırarak daha yoğun bir anlam kazandırır.

Gayet Sözlük Anlamı Nedir?

"Gayet" kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde "oldukça, çok, fazlasıyla" gibi anlamlara gelir. Bu kelime, bir sıfatı ya da zarfı belirterek o sıfatın ya da zarfın derecesini arttırır.

Gayet Kelimesinin Eş Anlamlıları Nelerdir?

"Gayet" kelimesinin eş anlamlıları arasında "çok, fazlasıyla, oldukça, pek" gibi kelimeler bulunmaktadır.

Gayet Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir?

"Gayet" kelimesinin zıt anlamlısı "az, biraz, pek değil" gibi kelimelerdir.

Gayet Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı Nasıldır?

"Gayet" kelimesi cümle içinde sıfatları ya da zarfları belirterek onların derecesini arttırır. Örnek cümleler:
Çocuklar gayet mutlu görünüyor.
Yemek gayet lezzetliydi.
Gayet güzel bir şarkı söyledi.
Bu cümlelerde "gayet" kelimesi, "mutlu", "lezzetli" ve "güzel" sıfatlarının ya da zarflarının derecesini arttırarak daha güçlü bir anlam oluşturur.

Gayet Kelimesi Hangi Cümlelerde Kullanılmaz?

"Gayet" kelimesi olumsuz anlam taşıyan cümlelerde pek kullanılmaz. Örneğin:
Gayet kötü bir haber aldım.
Gayet üzgün hissediyorum.
Gayet başarısız bir deneme oldu.
Bu cümlelerde "gayet" kelimesi, "kötü", "üzgün" ve "başarısız" gibi olumsuz anlam taşıyan sıfatların derecesini arttırarak daha yoğun bir olumsuzluk ifade eder.

Gayet Kelimesi Hangi Alanlarda Kullanılır?

"Gayet" kelimesi genel olarak günlük konuşmalarda ve yazılarda yaygın olarak kullanılır. Herhangi bir alanla sınırlı değildir ve her türlü konuda kullanılabilir.

Gayet Kelimesi İle İlgili Örnek Cümleler

1. Gayet güzel bir gün geçirdik.
2. Yemek gayet lezzetliydi.
3. Gayet memnun kaldım.
4. Çocuklar gayet mutlu görünüyor.
5. Gayet başarılı bir sunum yaptı.
6. Otel gayet temiz ve düzenliydi.
7. Gayet hızlı bir şekilde çözüm bulduk.
8. Gayet hoş bir müzik dinliyorum.
9. Gayet sakin bir ortamda çalışıyorum.
10. Gayet güzel bir film izledik.
11. Gayet iyi bir fikir.
12. Gayet rahat bir koltukta oturuyorum.
13. Gayet hızlı koşuyorsun.
14. Gayet keyifli bir sohbet oldu.
15. Gayet zor bir soru çözdüm.
16. Gayet güzel bir manzara görüyorum.
17. Gayet iyi bir teklif aldım.
18. Gayet başarılı bir iş çıkardı.
19. Gayet tatmin edici bir cevap verdi.

Gayet Ne Demek Tdk?

Gayet ne demek TDK? Kelime anlamıyla oldukça, epey, fazlasıyla demektir.
Sözlükteki tanımı: İyi, hoş, güzel, düzgün, yerinde, uygun, mükemmel anlamına gelir.
Kullanım örnekleri: Gayet güzel bir film izledik. Gayet memnun kaldık.
Antonimi: Az, biraz, bir miktar, kısmen, nispeten anlamına gelen "azıcık" kelimesidir.
Anlam benzerleri: Çok, fazla, pek, oldukça, son derece, aşırı anlamlarına gelir.

Gayetin cümle içinde kullanımı: Bu şarkıyı gayet güzel söylüyorsun.
Gayetin eş anlamlıları: Çok, fazlasıyla, pek, son derece, aşırı, çokça, fevkalade.
Gayetin zıt anlamlısı: Az, biraz, bir miktar, kısmen, nispeten, azıcık.
Gayetin kullanım alanları: Konuşma, yazı, edebiyat, günlük dil, haberleşme, iletişim.
Gayetin diğer anlamları: Mükemmel, iyi, hoş, güzel, düzgün, yerinde, uygun.

S

Akabe Biatı Ne Demek?

S

Vassal Süzeren Kimdir?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.676
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri