Editör
Efsanevi Üye
Franchise sözleşmesi ne demek?
Franchising; bir kimsenin başkasının çalışma prensiplerine ve talimatlarına bağlı kalarak ve bir bedel (ücret) karşılığında onun ürününü veya hizmetini sağlama imkânı sunan bir ticari ilişki türüdür.
Bayilik nedir hukuk?
Bayilik nedir hukuk?
Bayi kelimesi köken olarak Osmanlıcada "satım" anlamına gelen "bey" kelimesinden gelmekte olup kelime anlamıyla, malvarlığına giren ve başkalarına devredilebilen bir hakkı veya malı satan kimse, dükkân veya kuruluş anlamına gelmektedir. Bayilik sözleşmesi ise kanunda düzenlenmeyen atipik/isimsiz sözleşmelerdendir.
Franchise bedeli geri alınır mı?
Franchise bedeli geri alınır mı?
Eğer franchise alan tarafından ödenen başlangıç bedeli franchise verenin borç ve yükümlülükleri sözleşmede öngörülmüş süre boyunca ifa etmesi karşılığı olarak tespit edilmişse franchise alan bu bedelin kalan süre ile orantılı olarak sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre iadesini talep edebilecektir.
Franchise sözleşmesinde franchise alanın borçları nelerdir?
Buna karşılık franchise alanın borçları ise; mal ve/veya hizmetlerin sürümünü kendi nam ve hesabına yapma ve destekleme borcu, üretim, işletme ve pazarlama sistemindeki fikrî ve sınaî unsurları kullanma ve bunların hukukî ve fiili varlıklarının devamına katkıda bulunma ve özellikle bunlara yapılan tecavüzlerden …
Münhasır bayilik ne demek?
Münhasır bayilik ne demek?
Genelde bilinen ve referans alınan bayilik sistemi, münhasır bayilik sistemleridir. Yani bayinin, tek bir markanın satışını yaptığı bayilikler. Yani bayinin sadece tek bir markanın satışını yaptığı hatta tek bir ürün kategorisi ile faaliyetlerini sınırlandırdığı sistemlerdi bunlar.
Franchise sistemi ne demek?
Franchise sistemi ne demek?
Franchise (veya franchising), bir sistem ve markanın imtiyaz hakkı sahibinin, belirli süre, koşul ve sınırlar içinde, işin yönetim ve organizasyonuna ilişkin sürekli disiplin ve destek sağlayarak, belirli bir bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara sistem ve markasını kullandırmasına dayanan, uzun vadeli ve sürekli …
Franches ne demek?
Franchising, bir markanın imtiyaz sahibi, belli şartlar dahilinde işin yönetim ve yürütülmesine ilişkin destek sağlayarak, belirli bir maddi bedel karşılığında, bağımsız yatırımcılara markasını kullandırabilir. Bu iş ilişkisine "franchising franchise)" denir.
Franchising unsurları nelerdir?
Franchising unsurları nelerdir?
Peki Franchising Sözleşmelerin Unsurları Nelerdir?
- Sürekli borç ilişkisi içeren bir sözleşme olması; Franchising sözleşmesi sürekli borç ilişkisi içeren bir sözleşmedir.
- Franchise alan tarafın bağımsızlığı :
- Bir Franchise Sisteminin bulunması :
- Franchise verene belli bir ücret ödenmesi: