- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Fırsat maliyeti kavramı nedir?
Fırsat maliyeti, herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarıdır. Başka bir deyişle iktisadi bir seçim yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi alternatiftir.
Fırsat maliyeti nedir nasıl ortaya çıkar?
Bir malın üretimini artırmak için başka bir malın üretiminden vazgeçilmesi gerekir. Bir malın üretim miktarını 1 birim artırmanın karşılığında vazgeçilmesi gereken başka malın miktarı fırsat maliyetini oluşturur.
Özetle faiz paranın fırsat maliyetidir, faizler yüksekse yatırımcı parasını nakit tutmak istemez, faizler düşükse paranın fırsat maliyeti de düşüktür, yatırımcı daha iyi fırsatlar yakalamak için parasını nakit tutmak isteyebilir. Spekülatif para talebi ile faiz oranları arasında negatif bir ilişki söz konusudur.
Ek maliyet ne demek?
Ek maliyet, kısaca karar seçenekleri arasındaki maliyet farkıdır. Belli bir seçeneğin seçilmesiyle diğer seçeneklere karşın katlanılacak ilave maliyetlerdir. Fırsat maliyeti ise alternatifler arasında seçilen seçenek uğruna kaçırılan net kazanç tutarı olarak ifade edilir.
Fırsat maliyeti kavramını ilk geliştiren kişi kimdir?
Fırsat maliyeti kavramını ilk kez ortaya atan iktisatçı J.M.Haberler'dir. Çarpan kavramını ilk kez ortaya atan iktisatçı R.F.Kahn'dır.
Fırsat maliyet kavramı kim veya kimler tarafından ortaya atılmıştır?
Artan fırsat maliyeti ne demek?
Artan fırsat maliyeti nedir? Üretim olanakları eğrisinin orjine göre iç bükey olması artan fırsat maliyeti olarak açıklanabilir. Buna göre, toplum bir malın üretimi birer birim artırırken, diğer bir malın üretimini aynı miktarda kısmak zorundadır.
Eğer bir sektörde veya üretim dalında pozitif ölçek ekonomileri geçerli ise üretimde azalan fırsat maliyetleri görülür. Pozitif ölçek ekonomileri, içsel ve dışsal pozitif ölçek ekonomileri olmak üzere ikiye ayrılır. Bunlar maliyetlerin giderek düşmesine, yani verimlerin artmasına neden olmaktadır.
Alternatif maliyet kavramı nedir?
(Alternative cost) Üretim faktörleri bir mal ve hizmetin üretiminde kullanıldığı zaman onları diğer bir mal ve hizmetin üretiminde kullanmaktan vazgeçilir. Bu vazgeçme nedeniyle katlanılan maliyet alternatif maliyet olarak adlandırılır.
Ek maliyet nasıl bulunur?
Değişken maliyetler toplamını üretim hacmine böl. Birim değişken maliyeti, üretilen birim başına düşen değişken maliyettir. Bu, her ek birimin üretilmesi ile oluşan ekstra maliyettir.
Fırsat maliyeti ne zaman artar?
Üretim olanakları eğrisinin orjine göre iç bükey olması artan fırsat maliyeti olarak açıklanabilir. Buna göre, toplum bir malın üretimi birer birim artırırken, diğer bir malın üretimini aynı miktarda kısmak zorundadır.
Fırsat maliyeti nedir makale?
Fırsat maliyeti, farklı bir seçenek seçmeniz sonucunda kaçırdığınız en iyi alternatifin değeridir. Örneğin, bir kişi belirli bir girişime yatırım yapmayı seçtiyse, fırsat maliyeti, farklı bir girişime, yani kendilerine sunulan en iyi alternatif girişime yatırım yaparak kazanabilecekleri paradır.