haberci
Efsanevi Üye
Filiz Akın, Türk sinemasının en zarif ve sevilen isimlerinden biri olarak tanınmaktadır. 2 Ocak 1943 tarihinde Ankara'da doğan Akın, doğum adıyla 'Suna Akın' olarak dünyaya gelmiştir. Annesi Bedriye Hanım ve babası Hafız Bey'in kızı olan Filiz Akın, eğitim hayatının ardından Türk sinemasının önemli yıldızlarından biri haline gelmiştir.
Eğitim ve Kariyer Başlangıcı
Filiz Akın, Ankara Koleji'nde eğitim gördü ve ardından Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde Arkeoloji okudu. Ancak, 1962 yılında Artist dergisinin düzenlediği yarışmayı kazanarak sinema kariyerine adım atmıştır. İlk filmi olan 'Akasyalar Açarken' ile büyük bir çıkış yakalayan Akın, kısa sürede Yeşilçam'ın aranılan yüzlerinden biri haline geldi.
Yeşilçam Yılları
60'lı ve 70'li yıllar boyunca Filiz Akın, 'Kadın Terzisi', 'Zambaklar Açarken' ve 'Ankara Ekspresi' gibi pek çok unutulmaz filmde rol aldı. Akın, zarif tarzı, güzelliği ve oyunculuk yeteneği ile dönemin en popüler kadın oyuncularından biri oldu. Pek çok kez Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Fatma Girik ile anılarak Yeşilçam'ın dört büyük kadın yıldızından biri olarak anıldı.
Özel Hayatı ve Sağlık Mücadelesi
Filiz Akın, ilk evliliğini yönetmen Türker İnanoğlu ile yapmış ve bu evlilikten bir oğlu olmuştur. Daha sonra iş insanı Sönmez Köksal ile evlenen Akın, 2002 yılında kanser teşhisi almış ve bu süreci kamuoyuyla paylaşarak pek çok kişiye ilham vermiştir. Başarılı bir tedavi süreci geçiren Akın, sağlığına kavuşmasının ardından kanserle mücadele konusunda toplumu bilinçlendirmek için çalışmalar yapmıştır.
Mirası
Filiz Akın, sinemada geçirdiği yılların ardından yazarlık kariyerine de adım atmıştır. Otobiyografik kitapları ve güzellik sırlarını paylaştığı eserleri ile okurlarıyla buluşmuştur. Toplum tarafından sevilen bir figür olarak Akın, zarafeti ve mücadeleci ruhu ile Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri olarak anılmaya devam etmektedir.
"Sinemada yaşadığım yıllar, hayatımda en değerli anılar arasında yer alıyor. Her film, her karakter, benim için ayrı bir dünyaydı." - Filiz Akın