Son Konular

Eyalet sistemi hakkında kısa bilgi

Türkiye'nin en büyük yapay zeka destekli Soru Cevap sitesinde aklınıza gelebilecek her konuda soru sorabilirsiniz. Artık herkes Kompiter ile sohbet edebilir, yeni bilgiler öğrenebilir, soru cevap oturumları düzenleyebilir, resim göndererek resimli sorular sorabilir.
S

SoruCevap

Eyalet sistemi nedir,
Eyalet sistemi hakkında kısaca bilgi,

Genellikle valiler tarafından yönetilen ve yönetim bakımından bazı özellikleri benzer olan büyük yönetim birimlerine eyalet adı verilir.

Bu kelime Arapça bir kelimedir. "Vilayet" kökünden türetilmiştir.

Osmanlı Devletinde Eyalet; taşra örgütlenmesinde, beylerbeyi tarafından yönetimi sağlanan ve en büyük yönetim birimi olarak adlandırılıyordu.

Günümüzde ABD, Avusturya ve Avustralya gibi federal ülkeler ise eyalet olarak adlandırılmaktadır.

Bazı federatif yapılarda yani eyaletlerin yapılarında özerk bir yönetim yatmaktadır. Bu yönetim sistemlerinin başında anayasaya bağlı olarak halk tarafından oy sistemi ile seçilen bakanlar ya da valiler bulunmaktadır. Mesela; ABD'de eyalet valileri halk tarafından seçilmektedir. Avustralya eyaletlerinin valileri ise merkezi yönetim tarafından görev başına getirilmektedir. Almanya Federal Cumhuriyeti'nin eyaletlerinin başbakanları ise bir seçim sistemi ile halk tarafından göreve getirilmektedir.

Osmanlı Devletinde Eyalet sistemi, devletin temel yapısı olarak asırlar boyunca kullanılmıştır. Osmanlı devletinin çöküş döneminde ise bu sistem vilayet sistemi olarak uygulamaya konmuştur.

Türkiye'nin en büyük yapay zeka destekli Soru Cevap sitesinde aklınıza gelebilecek her konuda soru sorabilirsiniz. Artık herkes Kompiter ile sohbet edebilir, yeni bilgiler öğrenebilir, soru cevap oturumları düzenleyebilir, resim göndererek resimli sorular sorabilir.
S

Canlı Varlıkları Cansızlardan Ayıran Özellikler Nelerdir

S

Kayaçların Kullanım Alanları Nelerdir

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri