Son Konular

Esasta bagimsizlik nedir?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Esasta bağımsızlık nedir?

a) Esasta bağımsızlık; denetçinin dürüstlük, tarafsızlık ve mesleki şüphecilik içinde hareket etmesini teminen, mesleki muhakemesini olumsuz etkileyebilecek tesirlerden ari olarak görüş açıklamasıdır.

KGK Bağımsız Denetçilik nedir?

Herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişidir. 3568 sayılı yasa ile denetim yetkisi SMMM ve YMM'lere verilmiştir.

SPK denetimi nedir?

SPK denetimi nedir?
MADDE 5- (1) Sermaye piyasasında bağımsız denetimin amacı, sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanabilmesi, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunabilmesi için sermaye piyasasında faaliyet gösteren işletmelerin, finansal tablo ve …

Denetim esasta bağımsızlık nedir?

Denetim esasta bağımsızlık nedir?
Esasta bağımsızlık; denetçinin dürüstlük, tarafsızlık ve mesleki şüphecilik içinde hareket etmesini teminen, mesleki muhakemesini olumsuz etkileyebilecek tesirlerden ari olarak görüş açıklamasıdır.

Bağımsız denetçi kimler olabilir?

Bağımsız denetçilik sınavına 14'üncü maddede belirtilen bölümlerden mezun olan herkes başvurabilir. Ancak sınavda başarılı olunsa dahi bağımsız denetçiliğin tanımında da yer verilen meslek mensubu olmadan bağımsız denetçi olmak mümkün değildir.

KGK Bağımsız denetim Sınavına Kimler Girebilir?

2- Sınava; hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olanlar veya diğer öğretim dallarından lisans …

Bağımsız denetim otoritesi nedir?

Bağımsız denetim otoritesi nedir?
MADDE 4 – (1) Bankaların bağımsız denetimi, bankaların hesap ve kayıt düzeni ile finansal tablolarının doğruluğu, güvenilirliği, Kanun uyarınca yürürlüğe konulan düzenlemelere ve TMS'ye uygunluğu hakkında makul güvence sağlayacak şekilde görüş oluşturulması amacıyla yürütülür.

Bağımsız denetim ne işe yarar?

Bağımsız denetim ne işe yarar?
Bağımsız denetimin amacı, işletmelerin faaliyet ve finansal durumlarının, görevli bağımsız denetçilerin inceleme ve değerlendirmelerinin sonucunda gerçeğe uygunluğunun denetlenmesi ve bilgi kullanıcıların doğru bir şekilde aydınlatılması amaçlanmaktadır.

SPK hangi kurumları denetler?

Hizmet birimleri;
- Denetleme Dairesi.
- Ortaklıklar Finansmanı Dairesi.
- Aracılık Faaliyetleri Dairesi.
- Kurumsal Yatırımcılar Dairesi.
- Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi.
- Araştırma Dairesi.
- Muhasebe Standartları Dairesi.
- Bilgi İşlem, İstatistik ve Enformasyon Dairesi.

Denetçinin uyacağı etik ilkeler nelerdir?

İç denetçilerin uymaları gereken ilkeler; dürüstlük, tarafsızlık, nesnellik, bağımsızlık, gizlilik, yetkinlik (ehil olma) şeklinde sıralanmaktadır.

Denetim kuruluşlarının bağımsızlığını zedeleyen ve ortadan kaldıran durumlar nelerdir?

Denetim kuruluşlarının bağımsızlığını zedeleyen ve ortadan kaldıran durumlar nelerdir?
Bağımsızlığı zedeleyen veya ortadan kaldıran bazı durumlar şunlardır; a) Denetçiler ile denetim kuruluşunun ortakları, kilit yöneticileri, denetçileri ve bunların boşanmış olsalar dahi eşleri ile 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) kan ve kayın hısımları veya denetim kuruluşları tarafından denetlenen işletme …

Esasta bağımsızlık, denetçinin dürüstlük, tarafsızlık ve mesleki şüphecilik içinde hareket etmesini teminen, mesleki muhakemesini olumsuz etkileyebilecek tesirlerden ari olarak görüş açıklamasıdır. Yani denetçinin objektif ve tarafsız bir şekilde işlemesi ve etki altında kalmadan görüş bildirmesi esas alınır.

KGK Bağımsız Denetçilik ise herhangi bir kişi veya kuruluşa bağımlı olmadan, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve esasları ışığında mali tabloların gerçeği yansıtıp yansıtmadığını araştıran kişidir. Bu konuda 3568 sayılı yasa ile denetim yetkisi SMMM ve YMM'lere verilmiştir.

SPK Denetimi ise sermaye piyasasında bağımsız denetimin amacını belirler. Amacı sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanabilmesi, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunabilmesidir.

Bağımsız denetçi olabilmek için belirli eğitim veya sınav şartları bulunmaktadır. Bağımsız denetçilik sınavına katılabilmenin bazı kriterleri vardır ve sınavda başarılı olunduğunda bağımsız denetçi olunabilir.

Bağımsız denetim otoritesi, belirli sektörlerdeki denetimleri yürütmek ve finansal tabloların doğruluğunu, güvenilirliğini sağlamak amacıyla faaliyet gösteren bir otoritedir. Örneğin bankaların bağımsız denetimi, bankaların hesap ve kayıt düzeni ile finansal tablolarının doğruluğunu ve uygunluğunu sağlamaya yöneliktir.

Bağımsız denetimin genel amacı ise işletmelerin faaliyet ve finansal durumlarının gerçeğe uygunluğunun denetlenmesi ve bilgi kullanıcıların doğru bir şekilde bilgilendirilmesidir. Bu sayede şirketlerin güvenilirliklerinin artırılması ve yatırımcıların korunması hedeflenir.

Denetçilerin uyacağı etik ilkeler arasında dürüstlük, tarafsızlık, nesnellik, bağımsızlık, gizlilik ve yetkinlik yer almaktadır. Bu ilkelerin göz önünde bulundurularak denetim süreçlerinin yürütülmesi önem arz etmektedir.

Denetim kuruluşlarının bağımsızlığını zedeleyebilecek durumlar arasında denetçilerin veya denetim kuruluşunun pay sahipleri, yöneticileri ve aile bireylerinin denetim yapılan işletmelerle olan ilişkileri, çıkar çatışmaları ve bağlantılar yer almaktadır. Bu durumlar bağımsız denetimin objektifliğini ve güvenirliğini tehlikeye atabilir.

Universite hazirlik sinifinda ne yapilir?

Dosya sahibinin cop kutusunda ne demek?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt