- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Enderunda kimler bulunur?
Osmanlı'da Enderun'a genel olarak sadrazamlar, kaptan paşalar, pek çok sayıda sancak beyleri, yeniçeri ağaları, şairler, eyalet valileri, çeşitli hizmetler adına ünlü kişiler, edipler, ressamlar, tarihçiler, mimarlar, müzikçiler, fen ve de matematik bilginleri Enderun mektebinde büyük bir özen ile yetiştirilmiştir.
Osmanlıda kaç okul vardı?
Böylece Osmanlı Devleti'nde toplam Ec- nebi Okulu sayısı 297'dir. Öğrenci sayısı ise yatılı erkek okullarında 3.134 ve yatılı kız okullarında 5.564'tür.
Osmanlılarda askeri eğitim ve öğretim kurumları nelerdir?
Eğitim kurumları
Enderunda kimler eğitim alır?
Enderûn, saray içinde bir okuldur. Sarayda, orduda ve hükûmet işlerinde çalışacak memurları ve hizmetlileri yetiştirmek bu okulun görevi idi. Fatih tarafından açıldığı bilinen bu okula, acemi oğlanlar arasından öğrenci seçilirdi.
Osmanlıda adaletin temsilcisi kimdir?
Kadı, hukuku ve idari örgütlenmeyi temsil ederdi. Osmanlı Devleti zamanında adalete fazla önem verilir ve sistemin temelinin adalet olduğuna inanılırdı. Bu yüzden kadılar, bağımsız olarak görev yaparlardı.
Osmanlıda okula ne denir?
Osmanlılarda eğitimin ilk basamağı Sıbyan Mektebi idi. Bunlara "Mahalle Mektebi" de denirdi. Osmanlı Devleti'ndeki genel amaçlı orta öğretim kurumlarının belli başlıcaları "İdadiler (Ortaokul), Sultaniler (Lise) ve Darulmaarif (Rüştiyeler ile Darülfünün arasında eğitim veren lise dengi okul)'tir".
Osmanlılarda saray eğitim ve öğretim kurumları nelerdir?
En önemlileri medreseler, sıbyan mektepleri ve Enderun'dur. Osmanlı'da din temelli eğitim esastı. Eğitim kurumları da bu temel üzerine inşa edilmiştir. Devlete kalifiye kadro ve ulema yetiştiren kurumlar medreselerdir.
Osmanlıda eğitim kurumları nerede kurulurdu?
İlk Osmanlı medresesi Orhan Gazi tarafından 1330'da İznik'te açıldı. Ardından Bursa medresesi kuruldu. İlk dönem medreselerinin en önemlileri İznik, Bursa ve Edirne medreseleri idi. Osmanlı Devleti'nde ortaöğretim veren medreseler XIV. yüzyılda Anadolu ve Rumeli'nin hemen her şehrinde açıldı.