Editör
Efsanevi Üye
EMDR kötü etkiler mi?
EMDR terapisi, prosedürlere uyulduğu taktirde hiçbir korkulacak yan etkiye sebep olmaz. Son derece güvenilir bir yöntemdir.
EMDR tedavisi ne zaman etki eder?
Klasik bir terapi yıllar sürebilirken EMDR, üç-dört seans gibi kısa bir zamanda etkisini gösteriyor.
EMDR terapisi hipnoz mudur?
EMDR terapisi hipnoz mudur?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) ilaç ve hipnoz kullanılmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır.
EMDR eğitimi ne kadar sürer?
EMDR eğitimi ne kadar sürer?
EMDR temel eğitiminin birinci basamağı olan bu eğitim 4 eğitim günü, 2 süpervizyon günü ve 3 yazılı vaka sunumu şeklinde düzenlenir. Eğitim teori ve teknik uygulama bölümlerini içerir. Eğitim, EMDR Europe ve/veya EMDR Institute onaylı eğitmenlerce verilebilir.
EMDR nasıl etki eder?
EMDR, işlevsel olmayan şekilde depolanmış olan anıları işleyerek, şimdiki zaman algısını düzenlemeye yardımcı olur. Uygun şekilde işlenen anılar, özellikle erken dönem anılar olduğunda iç görünün ve öz-değerin artmasına yardımcı olarak daha adaptif bir durumun oluşmasına yardımcı olur.
EMDR terapiyi kimler uygulayabilir?
EMDR psikoterapist olan kişilerce uygulanabilir. Ancak Uluslararası EMDR Enstitüsü denetiminde yetkili enstitülerce verilmiş uygulamalı ve kuramsal kurslara katılım ve diploma alma gereklidir. Ayrıca, psikoterapist tedaviyi uyguladığı kişideki psikiyatrik bozukluk konusunda bilgili ve deneyimli olmalıdır.
EMDR terapisi kimlere uygulanmaz?
EMDR terapisi kimlere uygulanmaz?
EMDR talep eden herkese uygulanabilir. Belirgin bir yaş aralığı yoktur, yalnızca çocuklara çocuklar için uygulama eğitimini almış terapistler uygulayabilir. Psikosomatik veya psikolojik rahatsızlıkların büyük kısmında tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
EMDR bilimsel mi?
EMDR bilimsel mi?
20'e yakın bilimsel araştırma gösteriyor ki EMDR terapisi, travma sonrası stres bozukluğunun azaltılması ve tamamen ortadan kaldırılması için oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Ayrıcan E.M.D.R. takıntı ve endişe gibi psikolojik sıkıntılara bağlı semptomların da azalmasında etkili bulunmuştur.
EMDR ne zaman işe yaramaz?
Odaklanmamak. EMDR'nin her zaman işe yaramamasında önemli oln etken de; odaklanma sorunudur. EMDR'de tercihen her seansta 1 olaya odaklanılır. Tabii ki çağrışımlar başka olayı da getirir ama o gün o seans için hedeflenilmiş 1 olay vardır.