Editör
Efsanevi Üye
Ekonomide açıklık nedir?
Dışa açıklık küreselleşme süreci ile birlikte ülkelerin diğer ülkelere ne derece entegre olduğunu, içe ya da dışa dönük ekonomi politikalarından hangisini daha fazla uyguladığını açıklamak için kullanılan bir kavramdır.
Finansal açıklık ne demek?
Finansal açıklık bir ülkenin finansal serbestleşme düzeyini ölçmek için kullanılan bir kavramdır. Finansal açıklık politikaları aynı zamanda döviz kuru politikaları ve buna bağlı olarak ulusal para politikaları da et- kilemektedir (Quinn ve Toyoda 2008: 1405).
Dışa açıklık derecesinin ölçüsü nedir?
Dışa açıklık derecesinin ölçüsü nedir?
dışa açıklık oranı Bir ülkenin dışalım ve dışsatım değerleri toplamının milli gelire oranı.
Açık büyüme ne demek?
Açık büyüme ne demek?
dışa açık büyüme ne demek? Dışsatım ve diğer kaynaklardan döviz gelirlerinin artırılması, ekonomide devlet müdahalesinin enaza indirilmesi, mal, üretim faktörleri ve döviz piyasalarında piyasa mekanizmasını egemen kılınması ve ekonominin dünya ekonomisiyle bütünleştirilmesi yönündeki çabaları içeren büyüme politikası.
Dışa açıklık Endeksi nasıl hesaplanır?
bir ülkenin ihracatının gsyih'sına oranıdır. ingilazcasının index of openness olduğu rivayet edilir. ihracatı x, gsyih'yı gdp ile gösterirsek; dışa açıklık endeksi=x/gdp'dir.
Asimetrik nedensellik testi nedir?
Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik testinin sonuçları enflasyon ve tasarrufun negatif şoklarından ekonomik büyümenin pozitif şoklarına ve enflasyonun negatif şoklarından tasarrufun pozitif şoklarına doğru tek yönlü bir nedenselliğin olduğunu göstermektedir.
Bir ülkenin iktisaden dışa açıklık derecesi nasıl ölçülür?
Bir ülkenin iktisaden dışa açıklık derecesi nasıl ölçülür?
Dışa açıklığın ölçüm yöntemlerinden bir tanesi kukla değişken kullanılarak dışa açıklık endeksleri elde edilmesidir. Diğer bir yöntem ticaret payları yani ihracat ve/veya ithalatın Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH)'ya oranıdır. Ticaret payları yöntemi, verilere ulaşımın kolaylığı nedeniyle en çok kullanılan yöntemdir.
Açıklık endeksi nedir?
Açıklık endeksi nedir?
Genellikle dışalım ve dışsatım toplamından oluşan dış ticaret değerinin milli gelir içindeki payı biçiminde hesaplanan ve ülkenin dışa açıklık derecesini gösteren dizin. Openness index of economy.
Finansal piyasalar küreselleşme mi?
Küreselleşmenin hayatımızın hemen hemen her alanında olduğunu söylemiştik. Finansal küreselleşme, ekonomik küreselleşmenin bir parçasıdır. Uluslararası arası alanda sermayenin serbestleşmesidir.