Modoratör
Efsanevi Üye
Eğitimin toplumsallaştırılması nedir?
Eğitim, en genel anlamıyla "bireyin toplumsallaştırılması" amacına yöneliktir. Bir başka deyişle, toplumsal değerler, eğitim yoluyla bireye aktarılır. Amaç, devletin istediği davranış biçimini benimsemiş bireyler ve bu tarz bir eğitim ile yetişen bireylerden oluşan türdeş bir toplum yaratmaktır.
Eğitim sosyolojisi açısından sosyalleşme nedir?
Eğitim, toplum içinde cereyan eden bir sosyalleşme olgusu olarak ele alındığında, okullar ve diğer eğitim-öğretim birimleri de bu toplumsal olguyu organize ettiğinden eğitim de bir sosyal olay olarak ele alınmakta; eğitim olgusuna sosyal yönden yapılan yaklaşım ve incelemeler de Eğitim Sosyolojisi adı altında …
Eğitimin siyasal işlevi nedir?
Eğitimin siyasal işlevi nedir?
C) Siyasal İşlevi: Bireylere toplumun değerlerini kazandırarak siyasal düzeni kurma ve millet bilinci oluşturma siyasal işlevin amaçları arasındadır. Ayrıca bireye demokratik birey özelliklerini kazandırma hedefi de mevcuttur. Lider yetiştirme, bilinçli seçmen yetiştirme, iyi vatandaş yetiştirme.
Islevci paradigma nedir?
Islevci paradigma nedir?
İşlevselcilik, Sosyal Bilimlerde özellikle Sosyoloji ve Sosyokültürel Antropoloji disiplinlerinde esas olarak enderinde bireysel biyolojik gereksinimleri yerine getirme temelinde ortak çareler arayarak tesis edilmiş olan toplumsal kurumları ya da kurumlaşmayı açıklamaya çalışan paradigmadır.
Yorumcu paradigma ne demek?
Eğitim Sosyolojisinde Yorumcu Paradigma, makro düzeydeki paradigmalara (=İşlevselcilik ve Çatışmacılık) yöneltilen eleştiriler sonucu biçimlenmiş ve anti-pozitivist ve göreceli (=relativist) nitelikteki bilgi, yöntem ve inceleme konularıyla birlikte mikro düzeyde çalışmaları içeren yeni bir yaklaşımdır.
Sosyoloji Sosyalleşme Nedir?
Toplumsallaşma, sosyalizasyon ya da sosyalleşme, toplumun mevcut değer ve normlarının bireylere öğretilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Bu süreç içerisinde birey ferdi olduğu toplum içerisinde nasıl davranacağını öğrenir.
Eğitim Sosyolojisi açısından öğretmenin rolü nedir?
Eğitim Sosyolojisi açısından öğretmenin rolü nedir?
Öğretmenler toplumsal bir kurum olarak okulun sosyal yapısı, işleyişi, öğretmen-öğrenci ilişkileri, okul kültürü, öğrencilerin kendi aralarında kurdukları gruplar arasındaki ilişkiler, grup dinamizmi, grup davranışı ve dayanışması, ve okulda sosyalleşme konularında bilgi sahibi olacaklarlardır.
Eğitimin siyasal işlevi kaç tanedir?
Eğitimin siyasal işlevi kaç tanedir?
Eğitimin ve eğitim programlarının siyasal işlevi üç grupta ele alınabilir. Bunlar; 1. Mevcut siyasal sistemi koruma, 2. Lider yetiştirme ve 3. Seçmen yetiştirmedir.
Eğitimin siyasi amacı nedir?
Fidan ve Erden (1998), eğitimin siyasal işlevlerini üç grupta toplamaktadırlar. İlki, bireylere milli değerler kazandırmak, millet bilincini oluşturmak ve mevcut siyasal düzeni korumaktır. İkincisi liderler yetiştirmek ve üçüncüsü ise seçmen yetiştirmektir.