Editör
Efsanevi Üye
Eğitim ve test veri seti nedir?
eğitim seti: eğitim seti makine öğrenmesi algoritmasının eğitilmesi için verileri tanıması ve tahminlerini bu veriler üzerinden yapması için oluşturulan settir. buna kısaca bundan sonraki verilere belli şekillerde önyargılı olmasını sağlayan veri seti diyebiliriz.
Test_size nedir?
test_size parametresi ile test için ne kadar bir veri ayrılacak onu belirtiyoruz.
Doğrulama veri seti nedir?
Doğrulama veri seti (Validation dataset) eğitim aşamasında elde edilen modelin performansını değerlendirmek için kullanılan alt bir veri setidir. Ayrıca, bu veri seti hangi modelin iyi olduğunu belirlemek ve modeller için en uygun parametreleri ayarlamak için bir test platformu sağlar.
Model Doğrulama nedir?
Model Doğrulama nedir?
Model Doğrulama (Model Validation) Yöntemleri Modeli kurduktan sonra model ürettiği sonuçlarını değerlendirmemiz gerekir. Bu çalışmalara model doğrulama yöntemleri denir. Regresyon modellerinde farklı, sınıflandırma modellerinde farklı yöntemler kullanılır.
Veri setleri nelerdir?
Veri setleri nelerdir?
Veri seti, belirli bir konunun sayılar veya değerler koleksiyonu olarak toplanıp saklanmasıyla oluşturulan dosyalara denir.
Underfitting ve overfitting nedir?
Kısaca tanımlayalım. Model underfitting olmuşsa, verilerin altında yatan mantığı kavrayamamış demektir. Model bu veriler ile ne yapacağını bilemez ve doğru olmayan sonuçlar verir. Diğer durumda, yani model overfitting olmuşsa, veri setine çok fazla uyum sağlar ve asıl durumu kaçırır.
Imputer Sklearn nedir?
scikit-learn yapay öğrenme alanında en yaygın olarak kullanılan kütüphanelerden biri. Doğrusal regresyon, lojistik regresyon, karar ağaçları, rastgele orman gibi birçok temel yöntemi içeren bu kütüphane, Anaconda ile beraber geliyor.
Sklearn Cross_validation nedir?
Cross-validation, makine öğrenmesi modelinin görmediği veriler üzerindeki performansını mümkün olduğunca objektif ve doğru bir şekilde değerlendirmek için kullanılan istatistiksel bir yeniden örnekleme(resampling) yöntemidir.
Validation set ne işe yarar?
Validation set ne işe yarar?
Validation Veri Seti Train veri seti üzerinde doğru model seçimi yapılarak algoritma belirlenir. Validation bölümünde ise uygulanan model iyileştirilmeye çalışılır. Bunun için hiper parametrik (hyperparameter tuning) uygulamalar denenerek en optimum katsayılar/ağırlıklar bulunmaya çalışılır.
Cross validation set nedir?
Cross validation set nedir?
Cross-validation veya "k-fold cross validation", veri kümesinin rastgele 'k' tane gruba ayrılması işlemidir. Gruplardan biri test seti olarak kullanılırken ve geri kalanlar eğitim seti olarak kullanılır. Her bir grup bu şekilde tekrarlanarak model eğitilir ve diğer grup ile test edilir.
Veri seti nasıl bulunur?
Veri Bilimi Projeleriniz için Renkli Veri Setleri Bulabileceğiniz…
- Kaggle. Kaggle, makine öğrenimi yarışmalarına ev sahipliği yapan bir veri bilimi topluluğudur.
- UCI Machine Learning Repository.
- FiveThirtyEight.
- Quandl.
- Data.World.
- Data.gov.
- Reddit.
- Socrata.
Veri türleri ne demek?
İlkel türleri de içeren programlama dillerindeki verinin ortak türleri (tam sayı, ondalıklı sayı veya karakterler gibi), tuple'ler, kayıtlar, cebirsel veri türleri, soyut veri türleri, referans türleri, sınıflar ve işlev türleridir.
Regularization in Machine Learning nedir?
Regularization (Düzenleme) : Düzenleme, modelin karmaşıklığını azaltmak için bir kullanılan tekniktir. Bunu kayıp fonksiyonunu cezalandırarak yapar. Yani modelde ağırlığı yüksek olan değişkenlerin ağırlığını azaltarak bu değişkenlerin etki oranını azaltır. Bu yöntem, aşırı öğrenme probleminin çözülmesine yardımcı olur.
Underfitting Machine Learning nedir?
Underfitting Machine Learning nedir?
Bir makine öğrenme algoritmasının veya bir modelin verilerin temelindeki eğilimi yakalayamaması durumunda ortaya çıkan durumdur. Modelin eğitim verilerinden "yeterince öğrenemediği" durumdur. Eğitim verilerinden öğrendiklerini görmez bu şekilde girdiler ile çıktılar arasındaki temel ilişkiyi öğrenemez.
.FIT Python ne işe yarar?
.FIT Python ne işe yarar?
.fit() Methodu Bu methodu veri setinde dönüşüm yapılacağında, label encoding yapılacağında veya bir model kurulacağında kullanırız.