Son Konular

Egitim Sosyolojisi konulari nelerdir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Eğitim Sosyolojisi konuları nelerdir?

Örneğin eğitim sosyolojisi derslerinde ele alınan konulardan bazıları şunlardır: Eğitimin toplumsal işlevleri; (kültürel mirasın aktarımı, sosyalleşme, eğitimin eleme ve seçme işlevi) eğitim-kültür ilişkileri, toplumsal bir topluluk olarak okul, okul kültürü, öğretmen-öğrenci ilişkileri, eğitimde fırsat eşitliği.

Sosyolojik açıdan eğitim nedir?

Sosyolojik açıdan eğitim nedir?
Sosyolojik açıdan eğitim, bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu yöndeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği bir süreçler toplamıdır.

Sosyoloji eğitim kurumunu nasıl inceler?

En geniş anlamda Eğitim Sosyolojisi, eğitim ile diğer toplumsal kurumlar arasındaki fonksiyonel ilişkileri incelemektedir. Eğitim politikalarının ve eğitim teorilerinin toplumsal kaynakları, eğitim sistemlerinin toplum yapısı ile ilişkileri Eğitim Sosyolojisinin inceleme konularıdır.

Eğitim Sosyolojisi neyin alt dalıdır?

Eğitim Sosyolojisi neyin alt dalıdır?
Eğitimsel toplum bilimi (ya da eğitim sosyolojisi), eğitim kurumlarını ve okullaşma ile modern endüstri toplumlarında okullaşma sistemlerini, 'okul ile toplumsal yapı arasındaki ilişkileri konu alan, eğitim kurumunun toplumun diğer büyük kurumsal düzenleriyle, yani iktisat, politika, din vb. ile olan ilişkilerini …

Eğitim Sosyolojisi neye cevap arar?

Eğitim sosyolojisi temel olarak okulları, eğitim kurumlarını, eğitimcileri ve eğitim yöntemlerini ele alarak, toplumsal ve kültürel bir bütün halinde inceleyen bir disiplindir. Eğitim ve eğitimsel süreç ile toplum ve toplumsal kurumların ilişkisini inceler. Eğitim ortamlarını analiz eder.

Eğitim ve öğretimin amaçları nelerdir?

Eğitim ve öğretimin amaçları nelerdir?
Eğitimde amaç, bireyin kendini gerçekleştirmesine imkân hazırlayarak insan ilişkilerini, ekonomik etkinliğini ve vatandaşlık sorumluluğunu geliştirmektir (Varış ve arkadaşları, 1991:26). Pestalozzi'ye göre eğitim, çocuğun "güç ve yetiler"inin doğal ve ahlâkî bir şekilde geliştirilmesidir.

Eğitim sosyolojisinde kuramsal yaklaşımlar nelerdir?

Bunlar; işlevselci yaklaşım, çatışmacı yaklaşım, simgesel etkileşimciliktir.

Eğitim Sosyolojisi konuları oldukça geniş bir yelpazede incelenen konuları içermektedir. Bu konular arasında şunlar bulunmaktadır:

1. Eğitimin toplumsal işlevleri: Eğitimin toplumdaki rolü ve işlevleri incelenir. Bu bağlamda kültürel mirasın aktarımı, sosyalleşme süreçleri, eğitimin eleme ve seçme işlevi gibi konular önemlidir.

2. Eğitim-kültür ilişkileri: Eğitim ve kültür arasındaki etkileşim ve ilişkiler incelenir. Eğitim sürecinde kültürel unsurların nasıl şekillendiği ve etkilerinin neler olduğu üzerinde durulur.

3. Toplumsal bir topluluk olarak okul: Okulun toplumsal yapısı, işleyişi, rolü ve etkileri ele alınır. Okulun toplum içindeki konumu ve işlevleri üzerinde durulur.

4. Okul kültürü: Okullarda oluşan özgün kültür ve bu kültürün öğrenci ve öğretmenler üzerindeki etkileri incelenir. Okul kültürünün nasıl şekillendiği ve yayıldığı üzerinde çalışmalar yürütülür.

5. Öğretmen-öğrenci ilişkileri: Öğretmenlerin ve öğrencilerin arasındaki etkileşim, ilişkilerin niteliği ve bu ilişkilerin eğitim sürecine olan etkileri üzerinde durulur.

6. Eğitimde fırsat eşitliği: Eğitim sisteminde fırsat eşitliğinin sağlanması, sosyal adalet doğrultusunda eğitim olanaklarının herkes için eşit ve adil bir şekilde sunulması üzerinde durulur. Eğitimde fırsat eşitliği konusu önemli bir sosyal adalet meselesidir.

Eğitim Sosyolojisi, eğitim olgusunu toplumun genel yapısı ve işleyişi içerisinde ele alarak inceler. Bu disiplin, eğitim süreçlerini sosyolojik perspektifle değerlendirir ve eğitimin toplumdaki rolünü, işlevlerini ve etkilerini analiz eder. Bu şekilde eğitim ve toplumsal yapı arasındaki ilişkileri anlamaya çalışır.

Cigna Finans kime satildi?

Avrupa para birimi hangi yil tamamlandi?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.678
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt