haberci
Efsanevi Üye
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından geliştirilen Elektronik Destek Podu (EDPOD)'nun, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edildiğini duyurdu.
Bakan Kacır, Elektronik Destek Podu (EDPOD) adı verilen sistemle ilgili yaptığı açıklamada, bu teknolojik başarının Türk Hava Kuvvetleri için önemli bir adım olduğunu vurguladı. "EDPOD, gerçek radar sistemlerine karşı yapılan uçuş testlerini başarıyla tamamladı ve artık Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yerini aldı" diyen Bakan Kacır, bu yerli ve milli ürünün Türkiye'nin savunma teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti.
Elektronik harp konusunda çığır açacak olan EDPOD'un, Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılması sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Bakan Kacır, "F-16 uçaklarına entegre edilen EDPOD ile stratejik bir adım attık. Bu sistem, düşmanın radar sinyallerini algılayarak tehditleri tespit edebilen ve kayıt altına alabilen son derece gelişmiş bir elektronik harp sistemidir. TÜBİTAK BİLGEM'in bu başarısı, ülkemizin savunma sanayindeki bağımsızlığını güçlendirecek" şeklinde konuştu.
Elektronik savaşlarda önemli bir rol oynayacak olan EDPOD, Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinin bir parçası olarak büyük bir başarıya imza attı. Test ve analiz laboratuvarlarıyla desteklenen bu sistem, düşmanın radar sinyallerini tespit ederek Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elektronik harp yeteneklerini güçlendirecek.
Yabancı sistemlere göre üstün özelliklere sahip olan EDPOD, TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş olması sayesinde Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak. Bu yerli ürün, tehdit bilgilerini tüm silahlı kuvvetlerle paylaşarak ülkemizin savunma kabiliyetini artıracak bir adımı temsil ediyor.