Son Konular

Ebeveynlik yetkisi nedir?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Ebeveynlik yetkisi nedir?

Yetkili ebeveynlik (authoritative): Ebeveynin çocuğuna yaklaşımı yakın ve sıcak, aynı zamanda da disiplinlidir. Çocuğun yaşına, gelişim düzeyine uygun beklentiler sunar. Kuralları net sınırlar çizer. Çocuğun özerkliğine özen gösterirler, ancak çocuğun davranışlarının sorumluluğunu da ihmal etmezler.

Anne baba ve çocuk iletişimi nasıl olmalıdır?

Anne baba ve çocuk iletişimi nasıl olmalıdır?
Anne-baba çocukla konuşurken ona karşı yargılayıcı ve suçlayıcı olmamalı, olumlu bir diyalog kurmaya çalışmalıdır. Bu diyalog, çocuğun herhangi olumsuz bir davranışını düzeltirken "sen" mesajı yerine "ben" mesajı kullanılarak sağlanabilir.

Aile içi iletişim nasıl arttırılır?

Aile İçi İletişim ve Bunu Güçlendirmenin Püf Noktaları
- Aktif bir dinleyici olun.
- Her ne olursa olsun karşınızdaki kişiye saygı duyun.
- Karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabul edin.
- Olaylara onun gözünden bakmaya çalışın.
- Ailecek birlikte vakit geçirebileceğiniz etkinlikler düzenleyin.

Ebeveyn tutumları nelerdir?

Ebeveyn tutumları nelerdir?
Temel anne baba tutum modelleri ise aşağıdaki sıralanabilir:
- Demokratik Anne Baba Tutumu.
- Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu.
- Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu.
- Çocuk Merkezli Tutum.
- İlgisiz ve Kayıtsız Tutum.
- Dengesiz ve Kararsız Tutum.
- Güven Verici, Destekleyici, Hoşgörülü Tutum.

Ihmalkar ebeveynlik nedir?

İhmalkâr ebeveynlik Bu ebeveynler çocuklarını hiçbir şekilde denetlemez, davranışlarına sınırlama getirmezler. Bu tutum çocuğun sağlık hizmetlerini aksatarak çocuğun aslında istenmediğini hissettirmek ve çocuğa karşı düşmanca tutumlar beslemek olarak tarif edilebilir.

Otoritatif ne demek?

Otoritatif ne demek?
Otoritatif (Demoktarik) Ebeveynlik: Baumrind tarafından tanımlanan ikinci bir ana stil, otoritatif tarzdı. Otoriter ebeveynler gibi, otoritatif ebeveynlik tarzına sahip olanlar, çocuklarının izlemesi beklenen kurallar ve yönergeler oluşturur. Ancak, bu ebeveynlik tarzı çok daha demokratiktir.

Ebeveynlik yetkisi, ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkilerinde benimsedikleri tutumu ve yaklaşımı ifade eder. Yetkili ebeveynlik (authoritative) modeli, ebeveynin çocuğuna karşı yakın, sıcak ve disiplinli bir tutum sergilediği bir yaklaşımı temsil eder. Bu modelde ebeveynler, çocuğun yaşına ve gelişim seviyesine uygun beklentiler belirleyerek net sınırlar çizerler. Aynı zamanda çocuğun özerkliğine değer verirler ancak sorumluluk duygusunu da aşılamayı ihmal etmezler.

Anne baba ve çocuk arasındaki iletişimde ise yargılayıcı ve suçlayıcı bir tutumdan kaçınılarak olumlu bir diyalog kurulmalıdır. İletişim sırasında "sen" yerine "ben" mesajları kullanmak, çocuğun olumsuz davranışlarını düzeltirken daha etkili bir iletişim sağlayabilir.

Aile içi iletişimi güçlendirmek için aktif bir dinleyici olmak, karşınızdaki kişiye saygı duymak, karşınızdaki kişiyi olduğu gibi kabul etmek ve onun bakış açısını anlamaya çalışmak önemlidir. Ailecek birlikte vakit geçirebileceğiniz etkinlikler düzenleyerek de aile içi iletişimi artırabilirsiniz.

Ebeveyn tutumları çeşitli şekillerde olabilir. Bunlar arasında demokratik, aşırı koruyucu, aşırı baskıcı, çocuk merkezli, ilgisiz ve kayıtsız, dengesiz ve kararsız, güven verici destekleyici tutumlar bulunmaktadır. Her tutumun çocuğun gelişimine farklı etkileri olabilir.

İhmalkar ebeveynlik ise çocuğa hiçbir şekilde denetleme ve sınırlama getirilmemesi, çocuğun ihtiyaçlarının görmezden gelinmesi ve çocuğa karşı duyarsız bir tutumu ifade eder. Bu tutum çocuğun sağlıklı gelişimini olumsuz etkileyebilir ve çocuğa istenmediğini hissettirebilir.

Otoritatif (Demokratik) ebeveynlik ise çocuklarına karşı kurallar koyan ancak bu kuralları demokratik bir şekilde belirleyen ebeveynlik tarzını ifade eder. Otoritatif ebeveynler, çocuklarıyla sağlam bir iletişim kurar ve çocukların sorumluluk almasını teşvik ederken aynı zamanda destekleyici bir tutum sergilerler. Bu yaklaşım, çocuğun bağımsızlık kazanmasına ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olabilir.

Psikoloji bilimi bakis acisi nedir?

60 tek mi cift mi?

1. Konular

1. 1.284.229
  2. Mesajlar

1. 1.670.426
  3. Kullanıcılar

1. 33.198
  4. Son üye

Geri
Üst Alt