Son Konular

Duzenlilestirme nedir?

Modoratör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Düzenlileştirme nedir?

Düzenlileştirme, aşırı öğrenme (overfitting) problemini çözmek için kullanılan bir tekniktir. Şimdi Ridge Regresyonu, Lasso Regresyonu ve Elastic Net tekniklerine bakacağız. ) eklenmesiyle elde edilir.

Regularization nedir Deep Learning?

Regularization (Düzenleme) : Düzenleme, modelin karmaşıklığını azaltmak için bir kullanılan tekniktir. Bunu kayıp fonksiyonunu cezalandırarak yapar. Yani modelde ağırlığı yüksek olan değişkenlerin ağırlığını azaltarak bu değişkenlerin etki oranını azaltır. Bu yöntem, aşırı öğrenme probleminin çözülmesine yardımcı olur.

Overfitting ve Underfitting nedir?

Kısaca tanımlayalım. Model underfitting olmuşsa, verilerin altında yatan mantığı kavrayamamış demektir. Model bu veriler ile ne yapacağını bilemez ve doğru olmayan sonuçlar verir. Diğer durumda, yani model overfitting olmuşsa, veri setine çok fazla uyum sağlar ve asıl durumu kaçırır.

Regularizasyon nedir?

Regularizasyon nedir?
Regularization teknikleri genelde tasarlanan modelde overfitting önleyerek başarımı artırmak için kullanılmaktadır. Buna ek olarak başarımı düşürmeden modelin karmaşıklığını (complexity) azaltmak için de kullanıldığı durumlar vardır.

Overfit varsa ne yapılır?

Overfit varsa ne yapılır?
Eğer aşırı öğrenme problemi, eğitim verisinde az veri olmasından, dolayısıyla tek tip veri olmasından kaynaklanıyor ise daha fazla çeşitli veri eklemek gerekir. Burada engele takılmamak için veri hazırlığını dikkatli yapmak, eğitim verisi ve test verisi ayrımını dikkatli incelemekte fayda var.

Modelin Overfit olduğunu nasıl anlarız?

Overfitting, modelinizin size verilen veri setini öğrenmek yerine ezberlemesine denir. Bunu çok basit bir şekilde anlarız. Modelimizi veriyi öğrendiği veri seti üzerinde çalıştırıldığında verdiği sonuçlarla çok iyi iş çıkartırken, görmediği bir veri setinden berbat bir sonuç verir.

Fine tuning deep learning nedir?

Bir veri seti için eğitilen model, daha sonra farklı bir veri seti için biraz daha eğitip kullanılan durumlar finetuning olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntemde amaç; belli konuyu iyi öğrenmiş belirli bir seviyede ki modellerin üzerine yeni model inşa ederek önceki modelin bilgisinden yararlanmaktır.

Makineler nelerden öğrenir?

Makine öğrenmesi (Machine Learning), bilgisayar programlarının algoritmalar ve eğitim verileri aracılığıyla kalıpları öğrenebildiği bir yapay zeka uygulamasıdır.

Makine öğrenmesi algoritmaları nasıl çalışır?

Makine öğrenmesi algoritmaları nasıl çalışır?
En temelde makine öğrenmesi; çıktı değerlerini kabul edilebilir bir aralıkta tahmin etmek için girdi verilerini alan ve analiz eden programlanmış algoritmalar kullanır. Bu algoritmalara yeni veriler gönderilirken, performansı iyileştirmek ve zamanla 'zekâ' geliştirmek için operasyonları öğrenir ve optimize ederler.

Düzenlileştirme (Regularization), aşırı öğrenme (overfitting) problemiyle başa çıkmak için kullanılan bir tekniktir. Bu teknik, modelin karmaşıklığını azaltarak genelleme yeteneğini artırmayı amaçlar. Düzenlileştirme yöntemleri genellikle ridge regresyonu, lasso regresyonu ve elastic net gibi tekniklerle uygulanır. Bu teknikler, kayıp fonksiyonuna ceza ekleyerek aşırı öğrenmeyi önlemeye yardımcı olurlar.

Regularizasyon, modelde ağırlığı yüksek olan değişkenlerin ağırlığını azaltarak, bu değişkenlerin etki oranını düşürür. Bu sayede modelin genelleme yeteneği artar ve veri setinden daha doğru sonuçlar elde edilmesi sağlanır.

Aşırı öğrenme probleminin tam tersi olan underfitting durumunda ise model, verilerin karmaşıklığını kavrayamayacak kadar basit kalır. Bu durumda model, veriler üzerinde başarısız olabilir ve yanlış sonuçlar üretir.

Overfitting durumunda ise model, veri setine fazla uyum sağlar ve eğitim verilerine aşırı derecede odaklanır. Bu durumda model, verileri ezberleyerek gerçek genellemeden uzaklaşır. Overfittingi tespit etmek için genellikle modelin eğitim verileri üzerindeki performansı ile ayrılmış test verileri üzerindeki performansı karşılaştırılır. Eğer model eğitim verileri üzerinde çok iyi performans gösterirken, test verileri üzerinde kötü bir performans sergiliyorsa, modelin overfit olduğu söylenebilir.

Overfitting durumunda genellikle daha fazla ve çeşitli veri eklemek, modelin karmaşıklığını azaltmak için düzenleme teknikleri kullanmak önemlidir. Veri hazırlığına dikkat edilerek, eğitim verileri ile test verileri arasında doğru bir ayrım yapılmalıdır.

Makine öğrenmesi, algoritmalar ve eğitim verileri aracılığıyla kalıpları öğrenebilen bir yapay zeka uygulamasıdır. Makine öğrenmesi algoritmaları, girdi verilerini analiz ederek çıktı değerlerini tahmin etmeye çalışır. Bu algoritmalar, yeni verileri alarak performanslarını iyileştirir ve zamanla daha iyi tahminler yapabilen "zeka" geliştirebilirler.

Insan gozu saniyede kac kare gorur?

Ogrenci aparti ne demek?

1. Konular

1. 1.284.224
  2. Mesajlar

1. 1.670.364
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt