Son Konular

Dunyanin en iyi fistigi nerede?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Dünyanın en iyi fıstığı nerede?

Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD'yi takip etmektedir.

En iyi fıstık nerede yetişir?

En iyi fıstık nerede yetişir?
Türkiye, İran, Hindistan, Suriye, Irak, Meksika gibi ülkeler Antep fıstığı yetiştiriciliğinde önce gelen ülkelerdir. Türkiye'de Antep fıstığı en çok -ismiyle müsemma- Gaziantep ilinde yetiştirilir. Gaziantep'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Siirt, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır illeri takip eder.

En güzel fıstık nerenin?

Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.

Antep fıstığının ana vatanı neresi?

Antep fıstığının ana vatanı neresi?
Antep fıstığının günümüzde yetiştirilen türü P. vera'nın, en eski örneği modern Özbekistan'daki Djarkutan'dan olan ilk Tunç Çağında Orta Asya'da yetiştirildi. Antep fıstığı ağacının ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya'dır. Arkeolojik kanıtlar Antep fıstığının MÖ 6750 tarihlerinde tüketilmiş olduğunu göstermektedir.

Siirt Fıstığı neden pahalı?

Zengin içeriğe sahip olan Siirt fıstığı; kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum gibi maddeler yönünden çok daha zengindir. Siirt fıstığı kolesterole iyi gelmektedir. Bu sebeple fiyat olarak da Antep fıstığına göre çok daha pahalı bir ürün olmaktadır.

Çam fıstığı neden bu kadar pahalı?

Çam fıstığı neden bu kadar pahalı?
Çam fıstığının fiyatının yükselmesindeki ilk sebep çam fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe azalmasıdır. Azalan üretime bağlı olarak piyasada daha az bulunan çam fıstığının fiyatı artmaktadır. Üretimin azalmasına sebep olan başlıca etken, yıllar geçtikçe daha da kötüye giden kuraklık ve iklim değişikliğidir.

Yer fıstığı nerede meşhurdur?

Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin'de yetişir.

Türkiye'de en çok fıstık nerede üretiliyor?

Türkiye'de en çok fıstık nerede üretiliyor?
Gaziantep Antep fıstığı üretiminde 1. Sırada yer alır. Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir.

Antep fıstığı hangi yöreye ait?

Antep fıstığını kim bulmuştur?

Antep fıstığını kim bulmuştur?
Antep fıstığı ağacının kökeninin Orta Asya olduğu biliniyor. Afrika savanlarından dünyaya yayılan atalarımız Orta Asya'ya gelip fıstık ağaçlarıyla karşılaştıklarında bayram yapmış olmalılar. Bazı bilim adamları 700.000 yıl önceye ait buluntuların fıstıkla tanışıklığımıza işaret ettiğini söylüyorlar.

Dünyanın en iyi fıstığı nerede sorusuna verilen cevaplar çok bilgilendirici! Anlaşıldığı kadarıyla Antep fıstığı üretiminde ABD, İran, Türkiye, Suriye ve AB ön sıralarda geliyor. Türkiye özellikle Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa gibi illerle ön plana çıkıyor.

Antep fıstığının ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya olarak belirtilmiş. Özellikle modern Özbekistan'daki Djarkutan'da yetiştirilen ilk türün antik çağlardan beri bu bölgelerde varlığına işaret ediliyor.

Siirt fıstığının neden pahalı olduğunu anlatan kısımda, zengin içeriğinden kaynaklı olarak değerli bir ürün olduğu ve kolesterole olumlu etkileri olduğu belirtilmiş.

Çam fıstığının neden pahalı olduğuyla ilgili açıklamada, azalan üretim ve kuraklık gibi faktörlerin fiyatları artırdığı vurgulanmış.

Yer fıstığı ise Akdeniz Bölgesi'nde, özellikle Adana, Osmaniye, İçel gibi illerde yaygın olarak üretiliyor. Dünya genelinde ise en çok Çin'de yetişen bir ürün olduğu bilgisi verilmiş.

Son olarak Antep fıstığının Orta Asya kökenli olduğu ve antik çağlardan bu yana bilinen bir ürün olduğu ifade edilmiş.

Verilen bilgiler ışığında, fıstık çeşitleri ve üretim bölgeleri hakkında oldukça detaylı bilgiler elde edebiliriz. Yerel üretim ve ekonomi açısından da fıstık türlerinin önemi büyük olmalıdır.

2021 yili yonca destegi ne kadar?

Dut agaci asilama ne zaman yapilir?

1. Konular

1. 1.284.249
  2. Mesajlar

1. 1.670.717
  3. Kullanıcılar

1. 33.209
  4. Son üye

Geri
Üst Alt