Son Konular

Donem maliyeti nelerdir?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Dönem maliyeti nelerdir?

Dönem Maliyetleri: Mamullerin üretimi dışında işletmede faaliyetlerin yürütülmesi için üretimden bağımsız olarak katlanılan maliyetler dönem maliyetleri olarak sınıflandırılmaktadır. Genel olarak pazarlama, satış ve dağıtım maliyetleri ve genel yönetim maliyetleri olmak üzere iki ana grupta sınıflandırılmaktadırlar.

Üretilen son birimin maliyetine ne ad verilir?

Bunlardan birincisi değişken giderler, ikincisi sabit giderlerdir. Bu iki gider türünün, üretilen mal birimine düşen payına ortalama maliyet denilir. Bir işletmede en son üretilen birimin maliyetine marjinal maliyet adı verilmektedir.

Kısa dönem maliyeti nedir?

Kısa dönem maliyeti nedir?
Kısa Dönem Maliyetler, kısa dönem üretim kapasitesinin ve teknolojinin sabit olduğu, üretimde kullanılan faktörlerin bir kısmının da sabit olduğu buna karşılık sadece değişir faktörün arttırılıp azaltılmasıyla üretim düzeyinin değiştirildiği dönemdir.

Fiili maliyet ne demektir?

Fiili maliyet ne demektir?
Fiili maliyet (actual cost), bir envanter kaleminin üretilmesi ve / veya satın alınması için gerçekten harcanan kaynakların (satınalma masrafları, hammadde, zaman) çeşitli dağıtım anahtarına göre şarj edilmesi sonucu ortaya çıkar.

Ürün maliyeti nedir?

Ürün maliyeti, bir ürünü son tüketiciye hazır hale getirmek için gerekli olan üretim işlemlerin toplam ne kadarlık bir maliyet gerektirdiğidir. Kullanılan materyallerin, gerekli iş gücünün ve fabrikasyon maliyetlerinin toplamı ile ürün maliyeti hesaplama işlemleri yapılmaktadır.

ATC nasıl hesaplanır?

- 1-Ortalama Sabit Maliyet (AFC ): Firmanın birim üretim başına düşen sabit maliyetidir. AFC=FC/Q.
- 2-Ortalama Değişken Maliyet (ABC): Firmanın birim üretim başına düşen değişken maliyetidir. ABC= VC/Q.
- 3-Ortalama Toplam Maliyet (ATC) : Firmanın birim üretimi başına düşen toplam maliyetidir. ATC=TC/Q.

Ölçeğe göre azalan getiri nedir?

Ölçeğe göre azalan getiri nedir?
Tüm üretim faktörleri aynı oranda artarken üretim miktarının üretim faktörlerinin artış oranından daha az artmasıdır.

Dönem maliyetleri, bir işletmenin faaliyetlerini sürdürebilmesi için üretimden bağımsız olarak giderlerin neler olduğunu ifade eder. Genel olarak pazarlama, satış, dağıtım maliyetleri ve genel yönetim maliyetlerini kapsar. Üretilen bir mal biriminin maliyetine ise "ortalama maliyet" denir. En son üretilen birimin maliyetine ise "marjinal maliyet" adı verilir.

Kısa Dönem Maliyetler, işletmenin üretim kapasitesinin ve teknolojisinin sabit olduğu, bazı üretim faktörlerinin sabit kalırken sadece değişken faktörlerin değiştirilerek üretim düzeyinin ayarlandığı dönemi ifade eder.

Fiili maliyet ise bir envanter kaleminin üretilmesi veya satın alınması için gerçekten harcanan kaynakların, satın alma masrafları, hammadde, zaman gibi unsurların çeşitli dağıtım anahtarlarına göre dağıtılması sonucu ortaya çıkan maliyetidir.

Ürün maliyeti, bir ürünün son tüketiciye ulaştırılabilmesi için gereken tüm üretim maliyetlerinin toplamını ifade eder. Materyal kullanımı, iş gücü maliyetleri ve fabrikasyon masraflarının toplamı ürün maliyetini belirler.

Ürün maliyetlerinin hesaplanmasında, Ortalama Sabit Maliyet (AFC), Ortalama Değişken Maliyet (ABC) ve Ortalama Toplam Maliyet (ATC) gibi kavramlar kullanılır. AFC, firmaların birim üretim başına düşen sabit maliyetini; ABC, birim üretim başına düşen değişken maliyetini; ATC ise birim üretim başına düşen toplam maliyeti ifade eder.

Ölçeğe göre azalan getiri ise tüm üretim faktörlerinin aynı oranda artmasına rağmen üretim miktarının artış oranının, üretim faktörlerinin artış oranından daha az olması durumudur. Bu durumda, işletme optimum üretim seviyesine ulaştığında azalan getiri söz konusu olabilir.

Is kazalarinin temel nedeni nedir?

Sera strec sahibi kim?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.693
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt