Son Konular

Dogumda atoni nedir?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

Doğumda atoni nedir?

Doğum sonrası kanamanın en sık sebebi "atoni" ismi verilen rahim kasının kasılamaması ve kendini toplayamaması durumudur. Normal şartlarda doğumdan hemen sonra rahim kasılır, kısalır ve boyutları küçülmeye başlar. Bu arada rahim kası "myometriyum" arasından geçen damarlar sıkışır ve damar ağızları kapanır.

Miad aşımı ne demek?

Hesaplanan ve size söylenen muhtemel doğum tarihi 40. Haftaya denk gelen zamandır. Dolayısıyla bunun 3 hafta öncesi ve 2 hafta sonrası normal, zamanında bir doğum olarak kabul edilir. 37 hafta öncesinde olan doğumlar; erken doğum, 42 hafta sonrasında gerçekleşen doğumlar ise geç doğum, miat aşımı olarak adlandırılır.
Atoni belirtileri nelerdir?
Kanamanın karakteri, kaynağı hakkında ipucu verebilir: Koyu, hızlı ve sürekli kanama daha çok venöz orijinli olup, uterus atoni kanamasına işaret eder. Parlak renkli kanama, arter kaynaklıdır ve laserasyona işaret eder. Ani ve pıhtılı kanama plasentanın tam olarak ayrılmadığını gösterir.
Miadında gebelik ne demek?
20'nci gebelik haftasından sonra fetüsün (anne karnındaki bebek) rahim dışına çıkarılmasına doğum denir. Bu, gebelik haftasından önce gerçekleşirse 'abortus' yani düşük yaşanır. Doğum eylemi 37'nci gebelik haftasından sonra gerçekleşirse miadında doğumdan bahsedilir.

Atoni kanamasını önlemek için ne yapmalı?

Atoni kanamalarında hemşirenin ve ebenin görevi hastayı dikkatli değerlendirerek komplikasyon oluşmadan kanamaya son verilmesini sağlamaktır. Kanamanın tedavisi uterus masajı, bimanuel kompresyon, uterus tamponlanması gibi yöntemlerin yanında uterotonik ajanlar veya cerrahi yöntemlerle sağlanabilir.

Atoni kanamasında ilk yardım nasıl yapılır?

Kanamalarda İlk Yardım Uygulamaları Nelerdir?
- İlkyardımcı kendini tanıtır ve hasta yaralı sakinleştirilir,
- Hasta/ yaralı sırt üstü yatırılır,
- Hasta/yaralının durumu değerlendirilir (ABC),
- Tıbbi yardım istenir (112),
- Yara ya da kanama değerlendirilir,
- Kanayan yer üzerine temiz bir bezle bastırılır,

Mufli ne demek?

Tecviddeki sifatlar nelerdir?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.679