Editör
Efsanevi Üye
Dış kontrol odağı ne demek?
İç kontrol odağı, kişinin kendi hayatını kontrol edebileceğine dair inancıdır; dış kontrol odağı ise hayatın dış faktörler tarafından kontrol edildiği, kişinin kendi hayatını kendisinin etkileyemeyeceği, hayatlarını şans veya kaderin kontrol ettiği inancıdır.
Denetim Odağı kuramı nedir?
Denetim Odağı kuramı nedir?
Denetim odağı, bireylerin yaşadıklarının ortaya çıkış nedenleri konusunda sorumluluğu kime ve neye yüklediği ile ilgili bir kavramdır ve kişinin yaşadıklarını yönlendirebilme gücü ile ilgili değerlendirmelerini ifade eder. Başka bir deyişle kişinin yaşadıklarını kendisinin ne kadar kontrol edebileceğini belirler.
Sağlık Kontrol odağı nedir?
Sağlık Kontrol odağı nedir?
Bireyin iyi ya da kötü olarak kendisini etkileyen olayları; kendi yetenekleri, özellikleri, kaderi ya da güçlü olan başka insanlar gibi değişkenlere bağlama eğilimi olarak tanımlanan kontrol odağı (Sardoğan vd., 2006: 185), ilk defa Phares (1957) tarafından yapılan deneysel çalışmalarla ortaya atılmıştır.
Iç dış denetim odağı nedir?
İç denetim odağına sahip bireyler, olayların sonuçlarının kendi denetimleri altında olduğuna ve kendi çabalarına bağlı olarak ortaya çıktığına inanır. Diğer yandan, dış denetim odağı sahip bireyler ise, olayların sonuçlarının dışsal güçlerce (şans, kader, tanrı, başka insanlar vs.)
Çok boyutlu Sağlık Kontrol odağı ölçeği boyutları nelerdir?
Çok boyutlu Sağlık Kontrol odağı ölçeği boyutları nelerdir?
ÇBSKOÖ A formu özgün şekline yönelik yapılan geçerlik ve güvenirlik analizlerinde, örneklem 1 alt boyutları Cronbach alfa değerleri iç kontrol alt boyutu 0,66, şans alt boyutu 0,70 ve güçlü diğer kişiler alt boyutu 0,76 olarak saptanmıştır. ÇBSKOÖ A formu ölçek verileri geçerli ve güvenilir kabul edilmiştir.
Iç denetim dış denetim nedir psikoloji?
Iç denetim dış denetim nedir psikoloji?
Kendi kaderleri üzerinde bir ölçüde kontrolleri olduğuna inanan kişiler içsel denetimli; olayların ve yaşantılarının sonuçlarını kendi dışındaki güçlere bağlayanlar, yani davranışlarının sonuçlarını şans, kader ve başka güçler tarafından denetlendiğine inananlar ise dışsal denetimli olarak tanımlanabilir.