Son Konular

Devlet yönetim biçimleri nelerdir?

Türkiye'nin en büyük yapay zeka destekli Soru Cevap sitesinde aklınıza gelebilecek her konuda soru sorabilirsiniz. Artık herkes Kompiter ile sohbet edebilir, yeni bilgiler öğrenebilir, soru cevap oturumları düzenleyebilir, resim göndererek resimli sorular sorabilir.

haberci

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0
YÖNETIM ŞEKİLLERİ
Demokrasi:Halkın kendi kendisini yönetmesi sistemine dayanan bir yönetim şeklidir Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Cumhuriyet yönetimi ile birlikte demokrasiyi benimsemiş bir hukuk devletidir
Demokrasi de insanlar kendini yönetecek kişileri kesin bir zaman için seçer Temsili demokrasi ile yönetilen ahali, istediği vakit seçtiği yöneticiyi değiştirebilir
Demokrasi Çeşitleri
1 Doğrudan Demokrasi
2 Benzeri Aracısız Olarak Demokrasi
3 Temsili Demokrasi
Demokrasi Esas İlkeleri
1 Milli Bağımsızlık
2 Özgür ve Denklik
3 Siyasi Partiler
Dünya da birçok idare şekli kullanılmıştır Bunlardan bazıları tek kişinin hâkimiyetine dayanmış, bazıları bir grubun ya da zümrenin hâkimiyetine dayanmış, bazıları din kurallarına dayanmış, bazıları da milletin egemenliğine dayanmıştır
Hâkimiyetin Kaynağına Göre Devlet Şekilleri
1 Monarşi Monarşik Devlet
2 Oligarşi Oligarşik Devlet
3 Teokrasi Teokratik Devlet
4 Demokrasi Cumhuriyet Demokratik Devlet
Osmanlı Devleti, Monarşi ile Din Yönetimi'yi bir arada kullanmıştır
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Cumhuriyet'in yanında demokrasi'yi kullanmaktadır *

Demokrasi, halkın kendi kendisini yönetmesine dayanan bir yönetim şeklidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Cumhuriyet yönetimi ile birlikte demokrasiyi benimsemiş bir hukuk devletidir. Demokraside insanlar kendilerini yönetecek kişileri belirler ve istedikleri zaman seçtikleri yöneticileri değiştirebilirler. Demokrasinin çeşitleri arasında doğrudan demokrasi, benzeri aracısız olarak demokrasi ve temsili demokrasi bulunmaktadır. Demokrasinin esas ilkeleri ise milli bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik ile siyasi partilerin olmasıdır.

Dünyada birçok farklı idare şekli kullanılmıştır. Bu idare şekilleri bazen tek bir kişinin hâkimiyetine, bazen bir grup ya da zümrenin hâkimiyetine, bazen din kurallarına ya da milletin egemenliğine dayanmıştır. Hâkimiyetin kaynağına göre devlet şekilleri arasında monarşi (monarşik devlet), oligarşi (oligarşik devlet), teokrasi (teokratik devlet) ve demokrasi (cumhuriyet, demokratik devlet) gibi farklı yapılar vardır.

Osmanlı Devleti, monarşi ile din yönetimini bir arada kullanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ise cumhuriyet yönetiminin yanı sıra demokrasiyi benimsemiş bir devlettir. Bu yönleriyle Türkiye'de demokrasi önemli bir yer tutmaktadır.

Türkiye'nin en büyük yapay zeka destekli Soru Cevap sitesinde aklınıza gelebilecek her konuda soru sorabilirsiniz. Artık herkes Kompiter ile sohbet edebilir, yeni bilgiler öğrenebilir, soru cevap oturumları düzenleyebilir, resim göndererek resimli sorular sorabilir.

Vatandaş Olarak Hak Ve Görevlerimiz Nelerdir?

Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.676
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt