- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Derneklere resmi polis girebilir mi?
İdare ve kolluk kuvvetlerinin yetkisi : MADDE 42. — Kolluk kuvvetleri derneklerin merkez ve şubelerinin yönetim yerleri, müesse seleri ve her çeşît *MmW&r$ke mahallî mülkiye âmirinin yazılı emriyle her zaman girebilirler.
Kimler dernek kurucusu olabilir?
KİMLER DERNEK KURABİLİR? ∙ Fiil ehliyetine sahip (18 yaşından büyük, ayırt etme gücüne sahip ve bir mahkeme tarafından hakkında kısıtlılık kararı verilmemiş) herkes önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir. ∙ Türkiye'de yerleşme hakkına sahip olan yabancı gerçek kişiler de dernek kurabilirler.
Dernek kuruluş amacı nedir?
Dernek; tüzel ya da gerçek en az yedi kişinin kazanç paylaşma amacı haricinde, belirli ve ortak bir maksadı hayata geçirmek doğrultusunda, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek amacıyla oluşturmuş oldukları, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluğu olmaktadır.
Dernek En fazla kaç kişiyle kurulur?
Dernek kurmak istiyorum diyen sivil toplum gönüllülerinin, en az 7 kişi ile bir araya gelip, dernek kuruluş bildirim formunu doldurmaları ve kuruluş amaçlarını detayları ile birlikte belirten dernek tüzüğü hazırlamaları gereklidir.
Dernekler nasıl denetlenir?
Dernekler, önce kanunlara daha sonra da kendi tüzüklerine uygun hareket etmek zorundadır. Bu nedenle derneklerin faaliyetlerinin hukuka, kamu düzenine ve kuruluş amaçlarına uygunluğunun denetlenmesi için devlet tarafından dış denetime, derneğin kendi organları tarafından ise iç denetime tabi tutulur.
Dernek denetim nedir?
İç Denetim; Derneğin tüzüğünde belirtildiği üzere 6 ayda bir veya en geç yılda bir Dernek Denetim Kurulu tarafından incelenerek, rapor tutulmasıdır. Dış Denetim ise; İçişleri Bakanlığı veya Valilik İl Dernekler Müdürlüğü Dernekler denetçileri tarafından uygun görülen aralıklarla Denetlenmesidir.
Lokal, dernek üyelerinin soysal ihtiyaçlarını karşılamak üzere mülki idare amirinin izni ile açılan tesistir. Dernekler, başka bir dernek, gerçek veya tüzel kişi ile ortaklaşa lokal açmaz. Federasyon ve konfederasyonlar hariç, lokal açabilmesi için derneğin en az bir yıldan beri faaliyette bulunması şarttır.