Editör
Efsanevi Üye
Deprem ne yüzünden olur?
Yerküre içerisindeki kırık(fay) düzlemleri üzerinde biriken biçim değiştirme enerjisinin aniden boşalması sonucunda meydana gelen yer değiştirme hareketinden kaynaklanan titreşimlerin, dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzünü sarsması olayına "deprem" denir.
Deprem nedir nasıl oluşur 5 sınıf?
Deprem nedir nasıl oluşur 5 sınıf?
Yer kabuğunu oluşturan levhalarda ani kırılmalar meydana gelmesi sonucu deprem oluşur. Kırılma sonucu meydana gelen titreşimler yeryüzüne sarsıntı şeklinde ulaşır. Depremin şiddetine göre can ve mal kaybı yaşanabilir. Depremin bir diğer adı zelzeledir.
Depremin önlemleri nedir?
Depremin önlemleri nedir?
İmar planında konuta ayrılmış yerler dışındaki yerlere ev ve bina yapılmamalıdır. Dik yarların yakınına, dik boğaz ve vadilerin içine bina yapılmamalıdır. Çok kar yağan ve çığ gelen yamaçlarda bina yapılmamalıdır. Mevcut binaların dayanıklılıkları artırılmalıdır.
Depremin anlamı ne demek?
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir.
Türkiye'deki fay hatlarını harekete geçirerek depremlere neden olan unsurlar nelerdir?
Türkiye'deki fay hatlarını harekete geçirerek depremlere neden olan unsurlar nelerdir?
Üst Manto'da oluşan konveksiyon akımları, radyoaktivite nedeni ile oluşan yüksek ısıya bağlanmaktadır. Konveksiyon akımları yukarılara yükseldikçe taşyuvarda gerilmelere ve daha sonra da zayıf zonların kırılmasıyla levhaların oluşmasına neden olmaktadır.
Deprem nerede meydana gelir?
Deprem nerede meydana gelir?
Deprem nerelerde oluşur? Deprem herhangibir yerde ve herhangibir zamanda oluşabilir. Genel olarak depremlerin kaboğu oluşturan levhaların sınırlarında oluştuğu söylenebilir. Dünyanın çeşitli yerlerinde benzer nitelikte depremlerin tekrarlandığı gözlenmiştir ve bu kesiler hep levha sınırlarıdır.
Ülke genelinde depremle ilgili hangi önlemler alınmalıdır?
Ahşap, yığma, kerpiç ve köhne binaların hepsini yıkardım.
- Sahiplerine depreme dayanıklı yapılar yapardım. Fay hatlarına yakın olan yaşam alanlarının fay hattından uzaklara taşınmasını sağlardım.,
- Bütün herkesin deprem sigortası yapmasını sağlardım.
- Köprü ve viyadüklerin sağlamlaştırıp depremlerde yıkılmasını önlerdim.