Son Konular

Denetim kaniti turleri nelerdir?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Denetim kanıtı türleri nelerdir?

Kanıt türleri Denetim kanıtları türlerine göre fiziki, sözlü, belgeye dayanan ve analitik olmak üzere dört başlık altında gruplandırılabilir: 1) Fiziki Kanıtlar: Genellikle kişilerin ve olayların gözlemlenmesi ya da varlıkların incelenmesi yoluyla elde edilmektedir.

Toplanan denetim kanıtları ne tür bir belgedir?

Denetim kanıtı, denetlenen bilgilerin önceden saptanmış ölçütlere uygunluk derecesini belirlemek amacıyla denetçi tarafından kullanılan her türlü bilgi, belge ve kayıtlardır.

Denetim kanıtları ne demek?

Denetim kanıtları ne demek?
Denetim kanıtı, "işletmeye ait bilgilerin önceden saptanmış olan ölçütlere uygunluk derecesini belirlemek amacı ile denetçi tarafından kullanılan, denetçinin işletme hakkındaki görüşünü şekillendiren her türlü bilgi, belge ve kayıtlardır" olarak tanımlanabilir.

Denetim kanıtları kim tarafından hazırlanır?

Denetim kanıtları kim tarafından hazırlanır?
Denetçi, yeterli ve uygun denetim kanıtı elde etmek amacıyla içinde bulunulan şartlara uygun olan denetim prosedürlerini tasarlar ve uygular (Bkz.: A5-A29 paragrafları).

Başlıca denetim teknikleri nelerdir?

Yazımızın aşağıdaki bölümlerinde bu denetim teknikleri ve uygulamasına yönelik olarak kısa bilgiler verilmeye çalışılacaktır.
- 1-) Envanter Ve Sayım İncelemesi Tekniği:
- 2-) Belge İncelemesi Tekniği:
- 3-) Gözlem Tekniği :
- 4-) Bilgi Toplama Tekniği:
- 5-) Doğrulama Tekniği:
- a-) Pozitif Doğrulama (Teyit):

Denetçilerin kanıt elde etmek için uyguladıkları denetim teknikleri nelerdir?

Belgelerin her zaman kolaylıkla bulunabilmesi için belge üzerine ve ilgili hesaplara gerekli açıklama düşülmelidir.
- 3-) Gözlem Tekniği :
- 4-) Bilgi Toplama Tekniği:
- 5-) Doğrulama Tekniği:
- c-) Boş Bakiyeli Doğrulama:
- 6-) Karşılaştırma Ve Aritmetik İnceleme Tekniği:
- 7-) Analitik İnceleme Tekniği :

Denetçinin denetim kanıtı elde etmesinin temel nedeni nedir?

Denetçinin denetim kanıtı elde etmesinin temel nedeni nedir?
Denetim kanıtı toplamadaki temel amaç, müşteri ile ilgili bilgi toplamak ve riskleri belirlemek, müşterinin iç kontrol sisteminin etkinliğini belirlemek, yönetimin finansal tablolarındaki bilgileri ile ilgili iddialarının doğruluğunu araştırmaktır.

Sorumlu denetçi kime denir?

Sorumlu denetçi kime denir?
Bağımsız Denetim Yönetmeliği (Yönetmelik)'nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (r) bendinde sorumlu denetçi; bağımsız denetim kuruluşu tarafından, belirli bir bağımsız denetim faaliyetinin yürütülmesinden sorumlu tutulan ve bu denetime ait raporun bağımsız denetim kuruluşu adına imzalanmasına yetkili kılınan …

Denetim Türleri Nelerdir?

Türleri.

Denetimin temel ilkeleri nelerdir?

1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan "amaç saptama" da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.

Kanıt toplama teknikleri denetim teknikleri nelerdir kısaca açıklayınız?

Kanıt toplama teknikleri denetim teknikleri nelerdir kısaca açıklayınız?
Denetçi, denetim prosedürlerini uygularken aşağıda sayılan tekniklerden bir ya da bir kaçını kullanarak denetim kanıtı toplar.

Denetim kanıtı türleri, genellikle dört başlık altında gruplandırılmaktadır: fiziki kanıtlar, sözlü kanıtlar, belgeye dayanan kanıtlar ve analitik kanıtlar. Fiziki kanıtlar genellikle kişilerin ve olayların gözlemlenmesi veya varlıkların incelenmesi yoluyla elde edilirken, sözlü kanıtlar kişisel görüşmelerden veya mülakatlardan gelir. Belgeye dayanan kanıtlar ise belgelerle desteklenen bilgileri içerir. Analitik kanıtlar ise veri analizi ve karşılaştırmalarla elde edilen kanıtları ifade eder.

Denetim kanıtları, denetçinin denetlediği bilgilerin önceden belirlenmiş ölçütlere uygunluğunu değerlendirmek amacıyla kullandığı tüm bilgileri ifade eder. Bunlar belgeler, kayıtlar, raporlar, sözlü beyanlar ve diğer bilgi kaynakları olabilir.

Denetçiler, denetim kanıtlarını elde etmek için çeşitli denetim tekniklerini kullanırlar. Bu teknikler arasında envanter ve sayım incelemesi, belge incelemesi, gözlem tekniği, bilgi toplama tekniği, doğrulama tekniği gibi yöntemler bulunur. Ayrıca pozitif doğrulama, boş bakiyeli doğrulama, analitik inceleme gibi daha spesifik teknikler de kanıt toplama sürecinde kullanılabilir.

Denetçinin denetim kanıtı elde etmesinin temel nedeni, müşteriyle ilgili bilgileri toplayarak riskleri belirlemek, iç kontrol sistemini değerlendirmek ve yönetimin finansal tablolarındaki iddiaların doğruluğunu araştırmaktır. Bu sayede denetçi objektif bir görüş oluşturabilir ve gerekli iyileştirmelerin yapılmasına katkı sağlayabilir.

Sorumlu denetçi ise bağımsız denetim kuruluşu tarafından belirli bir denetim faaliyetinin yürütülmesinden sorumlu tutulan ve bu denetime ait raporun bağımsız denetim kuruluşu adına imzalayabilen denetçidir.

Denetimin temel ilkeleri ise amaçlılık, planlılık, süreklilik, nesnellik, bütünlük, durumsallık, açıklık ve demokratiklik olarak sıralanmaktadır. Bu ilkeler denetim süreçlerini yönlendiren ve denetimin etkinliğini sağlayan önemli prensipleri ifade eder.

Esitler arasinda esitlik nedir?

Pozitif rakamlar nelerdir?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.715
  3. Kullanıcılar

1. 33.208
  4. Son üye

Geri
Üst Alt