Editör
Efsanevi Üye
Dedim dedi Li şiirlere ne denir?
Âşık edebiyatında ağıt, bayatı, destan, deyişme, divani, koşma, taşlama, tecnis bir de "Dedim-dedi" türü vardır. Bu tür, halk şiirinde saygın olarak kullanılan bir biçim olup koşma ve semailerdeki âşık ve sevgilinin (dedim-dedi ifadesine bağlı) karşılıklı söyleşmelerdir.
Dedim dedi şiiri kime ait?
Dedim dedi şiiri kime ait?
Klasik Türk şiirinde sahibi belli olan ilk "Dedim-Dedi"li örnek Kadı Burhaneddin'e aittir.
Dedim Dedili nedir?
Dedim Dedili nedir?
Dedim-Dedi, âşıkların başta aşk konusu olmak üzere hemen her konuda karşılıklı konuşma esasına dayalı söyledikleri şiirlerdir. Koşmalarda, seven erkekle sevilen kadının şiirle konuşmasından doğan bu muhavereli şiire çokça rastlanır. Divan şiirinde de bulunur.
Dedim dedi tarzı söyleyişi nedir?
Dedim – Dedi Tarzı Söyleşi: Halk şiirinde yaygın olarak kullanılan bir biçim olup koşma ve semailerdeki aşık ve sevgilinin (dedim-dedi ifadesine bağlı) karşılıklı söyleşmeleridir.
Dedim kalem nedir dedi Kaşımdır?
Dedim kalem nedir dedi Kaşımdır?
Dedim İnci nedir, dedi dişimdir, Dedim kalem nedir, dedi kaşımdır, Dedim onbeş nedir, dedi yaşımdır, Dedim daha var mı, söyledi yoh yoh. Dedim ölüm nedir, dedi aynımda, Dedim zulum nedir, dedi boynumda, Dedim turunç nedir, dedi koynumda, Dedim ver ağzıma, söyledi yoh yoh.
Dedi Ki Yok Yok kimin şiiri?
Dedi Ki Yok Yok kimin şiiri?
Yok Yok (Dedim Dedi) Şiiri – Aşık Ömer.
Semai nedir özellikleri nedir?
Semai, halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde düzenlenen ve özel bir ezgi ile söylenen şiirlerdir. Türk müziği'nde de beste formu olarak karşımıza çıkarlar. Ağır Semai ve Yörük Semai olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Sabahtan ugradim ben bir fidana sözleri kime ait?
Sabahtan ugradim ben bir fidana sözleri kime ait?
güzel sözleriyle dikkat çeken erzincan deyişi. ali ekber çiçek tarafından derlenmiş.
Semai nedir kısaca özeti?
Semai nedir kısaca özeti?
Semai: Halk şiirinde 8'li hece ölçüsü ile düzenlenen ve özel bir ezgi ile söylenen şiirlerdir. Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşurlar. Çoğunlukla doğa, aşk, sevgi, güzellik, gurbet, ayrılık, kavuşma gibi duygusal ve lirik temaları işlerler.
Semai ve varsağı nedir?
Ayrıca semailerin kendine özgü bir de ezgisi vardır. Karacoğlan'ın semaileri ünlüdür. Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Varsak boyu ozanlarınca söylenen şiirlere varsağı denilmiştir. Çok yaygın olmayan bir nazım biçimidir, ölçüsü ve uyak düzeni semai gibidir.
Semainin söyleyeni belli midir?
Semainin söyleyeni belli midir?
Semainin başlıca özellikleri şunlardır: Halk şiirinde aruzla söylenmiş semailer varsa da bunlar Divan şiirine özenen kimi ozanlar tarafından söylenmiştir. Uyak düzeni koşmaya benzer. Koşmada işlenen temalar ve konular semaide de işlenir. Söyleyenleri bellidir.
Semai ne zaman çıkmıştır?
Semai ne zaman çıkmıştır?
Semai, sözlü halk edebiyatı ile birlikte 11. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Dedim Dedili koşmaya ne denir?
Dedim dedi tarzı şiir kime ait halk edebiyatı?
Dedim dedi tarzı şiir kime ait halk edebiyatı?
Dedim Emrah nedir dedi kulumdur?
Dedim Emrah nedir dedi kulumdur?
Dedim ölüm nedir, dedi aynımda, Dedim zulum nedir, dedi boynumda, Dedim turunç nedir, dedi koynumda, Dedim ver ağzıma, söyledi yoh yoh. Dedim sırma nedir, dedi telimdir, Dedim İnce nedir, dedi belimdir, Dedim Emrah nedir, dedi kulumdur, Dedim satar mısan, söyledi yoh yoh… ( 17 . yy. )
Dedim dedi eseri kime aittir?
erzurumlu emrah'ın güzel bir eseri.
Yedekli koşma ne demek?
Yedekli koşma ne demek?
2- Yedekli Koşma: İki şekli vardır. İlki koşma-mani halidir. Koşma bendlerinin arasına aynı kafiyede bir bayati bendi ya da 7 heceli bend girer. İkincisi yedekli 5'li koşma diye adlandırılır. 8'li hece ölçüsüyle yazılır.
Nazire olarak ne demek?
Nazire olarak ne demek?
9) Nazire Söyleme Nazire, bir şairin şiirini diğer bir şair tarafından aynı uyak ve ölçüde benzer bir biçimde yazma demektir.
Dedim inci nedir dedi Dişimdir kimin?
türk halk şiirinde koşma ve semai tarzında yazılmış, ozan ile sevgilisi arasında bir söyleşi sayılabilecek biçimde oluşturulmuş şiir. erzurumlu emrah'ın güzel bir eseri.
Telli sazdır bunun adı kime ait?
Telli sazdır bunun adı kime ait?
Aşık Dertli (1772, Bolu – 1846, Ankara), Türk halk ozanı.
Âşık Ömerin divanı var mı?
Âşık Ömerin divanı var mı?
Ayvansaraylı Hafız Hüseyin tarafından 1782'de, Aşık Ömer Divanı adıyla bir araya getirilen şiirler arasında; koşma, destan, semai ve varsağı şeklinde söylenen heceli örnekler daha azdır; Ömer'in en çok bilinen şiiri, 38 dörtlükten meydana gelen ve 105 şairin adının sayıldığı Şairname'sidir.
Kuloğlu kim?
Kayıkçı Kul Mustafa, Katibi, Aşık Ömer'le çağdaş bir ozan olduğu anlaşılıyor. Kuloğlu, bir yandan yiğitlik şiirleri söylerken, bir yandan da aşk üzerine şiir söylemeye, sazıyla seslendirmeye durmuş. Kimi araştırmacılara göre Safranbolulu. Oğlu da dönemin Muhasip Mehmet Paşa adıyla tanınan sayılı devlet adamlarından.
Dedim dedi geleneğini kim başlattı?
Dedim dedi geleneğini kim başlattı?
Anadolu Türk edebiyatında bu türün ilk örneği Kadı Burhaneddin'e aittir.
Semai Halk edebiyatının hangi koluna ait bir nazım şeklidir?
Semai Halk edebiyatının hangi koluna ait bir nazım şeklidir?
Semai Nazım Şeklinin Özellikleri: Semainin kelime anlamı, "işitilerek öğrenilen şiir" demektir. 8'li hece ölçüsüyle söylenen Âşık tarzı halk şiiri nazım şeklidir.
Koşma hangi edebi döneme aittir?
Bu biçimin ilk örneklerine; İslamiyet öncesi Türk edebiyatı'nda koşuk adı verilen ve genellikle şölen adı verilen bayramlarda söylenen şiirlerde rastlanmaktadır. Ayrıca, 11. yüzyılda kaleme alınan Divân-ı Lügati't-Türk'te de koşuk ifadesinin manzum eserlerin geneli için kullanıldığı görülmektedir.