Modoratör
Efsanevi Üye
de Broglie eşitliği nedir?
Madde dalgaları veya de Broglie dalgaları, maddenin dalga-parçacık ikiliğini yansıtan kavramdır. Kuram 1924'te, Louis de Broglie tarafından doktora tezinde önerilmiştir. De Broglie denklemleri dalga boyunun parçacığın momentumuyla ters orantılı olduğunu gösterir ve ayrıca de Broglie dalga boyu diye isimlendirilir.
de Broglie eşitliğinden büyük cisimler için dalga boyunun olduğu anlaşılır mı?
Öngördüğü bu bağlantıdan yola çıkan de Broglie, elektronların yalnızca parçacıklar olarak düşünülemeyeceğini, aynı zamanda dalga doğasına da sahip olmaları gerektiğini düşündü. Bağıntıdan da görüldüğü üzere, büyük kütleli cisimlerin dalga boyu, önemsenmeyecek kadar küçük olmaktadır.
de Broglie neyi buldu?
de Broglie neyi buldu?
Fransız kuramsal fizikçi Louis de Broglie atom parçacıklarının dalga özelliği taşıdığını kanıtlamış ve dalga mekaniğinin öncülerinden biri olmuştur.
Dalga maddesi nedir?
Dalga maddesi nedir?
Fransız fizikçi Louis de Broglie ve Schrödinger 1924 yılında ışığın dalga ve tanecik modellerini birleştirerek kuantum mekaniğinin temelini attılar. Buna göre, hareket halindeki her parçacığa (foton, elektron, proton, nötron…) Bu dalgalara madde dalgaları denir. …
Planck sabiti kaç?
Planck'ın hesapladığı formül gözlenen karacisim ışıması spektrumuna uyarlandığında sabitin değeri de h = 6.3 10-34 Joule saniye olarak bulunuyor.
De Broglie nereli?
Dieppe, FransaLouis de Broglie/Doğum yeri
Genlik ve frekans nedir?
Genlik ve frekans nedir?
FREKANS:Birim zamanda oluşan ses dalgası sayısıdır. 4- Telin cinsine GENLİK: Bir dalga tepesi ile dalga çukuru arasındaki mesafenin yarısına denir. Ses dalgalarının genliği arttıkça sesin enerjisi ve şiddeti artar.Genliği fazla olan ses dalgalarının oluşturduğu sese şiddetli ses denir.
Dalgalar nasıl oluşur?
Dalgalar nasıl oluşur?
Dalga, deniz dalgaları çeşitli etkenler sonucu meydana gelir. Öncelikle rüzgâr dalgaların oluşmasında başlıca bir faktördür. Rüzgârlar deniz yüzeyinde enerji ile bir itki meydana getirirler ve bunun sonucunda dalgalar oluşur. Ayrıca depremler sonucunda tsunami denen büyük dalgalar meydana gelebilir.
Planck sabiti neye bağlı?
Kuantum teorisine göre nesneler hem parçacık hem dalga özellikleri taşırlar. Bir parçacık aynı zamanda bir dalgadır. Parçacık özellikleri enerji ve momentum ile dalga özellikleri frekans ve dalgaboyu arasındaki ilişkileri belirleyen temel tabiat sabiti Planck sabitidir.
Planck eşitliği nedir?
Planck yasası belirli bir sıcaklıkta termal denge durumunda bulunan bir kara cisim ışımasının yaydığı elektromanyetik radyasyonu ifade eder. Yasa 1900 yılında Max Planck bu ismi önerdikten sonra isimlendirilmiştir. Planck yasası modern fiziğin ve kuantum teorisinin öncül bir sonucudur.