Son Konular

DAn dolayi edat mi?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

DAn dolayı edat mı?

"Hakkında, nedeniyle, yüzünden, maksadıyla" anlamlarını ifade eder. Yalın hâldeki ya da iyelik eki almış kelimelerle birlikte kullanılır. İsim olarak kullanıldığında üzerine ek alabilir. 1 – Bu edatla kurulan söz öbekleri, cümlede genellikle edat tümleci olarak kullanılır.

Göre bağlaç mı?

2 – "beri" kelimesi ad, sıfat, zarf da olabilir. Bu durumda edat değildir.

DAn önce edat mı?

Söz diziminde isim, sıfat, zarf görevi yapan bazı kelimeler -meselâ doğru ve karşı kelimeleri gibi- kendi anlamları dışında edat olarak da kullanılmaktadır. -DAn sonra ve -DAn önce yapısı içinde zaman, sıra, yer anlamlarıyla zarf olarak görev yapan sonra ve önce kelimeleri de aynı yapıda bazen zaman, sıra, yer …

Kendi zamir mi?

Kendi zamir mi?
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelime. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.

Sabahtan beri edat mı?

Sabahtan beri edat mı?
Kar, sabahtan beri yağıyor. * "beri" kelimesi ad, sıfat, zarf da olabilir. Bu durumda edat değildir. Beride bir adam duruyor.

Yahut bağlaç mı?

hem …, hiç değilse, ise, ki, lâkin, meğer, nasıl ki, ne … ne …, öyle, öyle ki, sanki, şu var ki, üstelik, yahut, yalnız, yani, yoksa, zira vs. Bağlaçlar, ifadeleri ilgi ve önem sırasına koyarak düzenlememize yardımcı olur. Bağlaçların kendi başlarına anlamları yoktur.

TDK ile edat mı bağlaç mı?

"İle" yerine "ve" getirilebiliyorsa; "ile" bağlaçtır. (Birincisinde "ve" gelebildiği için bağlaç; ikincisinde "ve" kullanılamadığı için edattır.) "Yalnız, ancak" kelimeleri yerine "ama" bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. "Sadece" kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.

Kendi sıfat olur mu?

Dönüşlülük zamiri "kendi"dir. Bu zamir diğer zamirlerden farklı olarak bütün iyelik eklerini alabilir. İyelik eklerini üzerine hâl ekleri getirilebilir. İyelik eki almadan tamlayan olabilir.

Yerine edat mı?

Yerine edat mı?

Evet, "yerine" kelimesi Türkçe dilbilgisinde bir edattır. "Yerine" kelimesi genellikle farklı bir şeyin yerine geçen varlık veya kavramı belirtmek için kullanılır. Örnek cümlelerde "yerine" kelimesinin edat olarak kullanımına örnek vermek gerekirse:
- Arkadaşımın doğum gününde benim yerime gitmesini istedim.
- Eski telefonumun yerine yeni bir model aldım.
- Başarısız olan oyuncu takım arkadaşının yerine oyuna dahil oldu.

"Yerine" kelimesi cümle içinde genellikle tümdengelim yapısına hizmet eder ve bir kavramın başka bir kavramın yerine geçişini ifade eder. Bu nedenle "yerine" kelimesi edat olarak sıkça kullanılan yapılardan biridir.

Fonolojik bozukluk neden olur?

Cok daha fazla nedir?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.715
  3. Kullanıcılar

1. 33.205
  4. Son üye

Geri
Üst Alt