Son Konular

Cumhuriyet bir rejim mi?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Cumhuriyet bir rejim mi?

Cumhuriyet, hükûmet ya da devlet başkanının, halk tarafından belli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimidir. Egemenlik hakkının belli bir kişi veya aileye ait olduğu monarşi ve oligarşi kavramlarının karşıtıdır.

Dünyada ilk Cumhuriyeti kim kurdu?

Cumhuriyet rejimi, ilk defa 1789 Fransız ihtilali'nin bir sonucu olarak; l792'de Fransa'da, krallık rejimi yerine uygulanmaya başlanmıştır.

Cumhuriyet rejiminin önemi nedir?

Geliyor! Cumhuriyet, bir milletin kendi bağımsızlığına sahip olmasını sağlayan siyasi rejimdir. Cumhuriyet rejiminde halk bağımsızdır, yöneticilerini de bağımsız şekilde ve mutlaka kanunlara da uygun şekilde seçme hakkına sahiptir. Yani iktidar halkın seçimine göre şekillenir ve yine halkın seçimiyle değişebilir.

Cumhuriyet yönetim biçiminin özellikleri nelerdir?

Cumhuriyet yönetim biçiminin özellikleri nelerdir?
Cumhuriyet yönetiminin özellikleri şu şekildedir:
- Halkın egemenliğine dayanan bir yönetim şeklidir.
- Her vatandaşın seçme ve seçilme hakkı vardır.
- Hukuk kuralları herkes için geçerlidir ve hukuk üstündür.
- Hukukun üstünlüğüne dayanır.
- Çoğullukçu sistemler ile uyum içindedir.
- Halk cumhurbaşkanını kendi seçebilir.

Cumhuriyet ilk defa hangi ülkede ilan edildi?

Cumhuriyet ilk defa hangi ülkede ilan edildi?
Türkiye'de cumhuriyetin ilanı
Cumhuriyetin ilanı
Tarih | 29 Ekim 1923)
Saat | 20.30 (yaklaşık)
Konum | Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara, Türkiye
Diğer adı | 29 Ekim 1339 tarihli ve 364 sayılı Kanun'un kabulü

Cumhuriyet kurulduğunda ne oldu?

"Yaşasın cumhuriyet!" sesleri arasında alkışlarla cumhuriyet ilân edildi (29 Ekim 1923). Bundan sonra cumhurbaşkanlığı seçimine geçildi. Yapılan gizli oylamada 158 milletvekilinin tamamının oyunu alan Gazi Mustafa Kemal Paşa, TBMM tarafından yeni Türk devletinin ilk cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhuriyet, hükümet veya devlet başkanının halk tarafından belirli bir süre için ve belirli yetkilerle seçildiği yönetim biçimi olarak kabul edilir. Cumhuriyet rejimi, egemenliğin bir kişi veya aileye değil, halka ait olduğu bir sistemdir. Dünya üzerinde ilk kez 1789 Fransız İhtilali'nin bir sonucu olarak 1792'de Fransa'da, krallık rejiminin yerine uygulanmaya başlanmıştır.

Cumhuriyet rejiminin önemi ise bir milletin kendi bağımsızlığına sahip olmasını sağlamasıdır. Halk bağımsızdır ve yöneticilerini bağımsız bir şekilde seçme hakkına sahiptir. İktidar halkın seçimine göre şekillenir ve halkın seçimiyle değişebilir. Cumhuriyet yönetim biçiminin temel özellikleri ise şunlardır:
- Halkın egemenliğine dayanır.
- Her vatandaşın seçme ve seçilme hakkı vardır.
- Hukuk kuralları herkes için geçerlidir ve hukuk üstündür.
- Hukukun üstünlüğüne dayanır.
- Çoğulcu sistemler ile uyum içinde çalışır.
- Halk cumhurbaşkanını kendi seçebilir.

Cumhuriyet rejiminin ilk kez ilan edildiği ülke ise Türkiye'dir. Türkiye, 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde cumhuriyetin ilan edildiği tarihte Atatürk'ün yönetiminde modern bir cumhuriyet rejimine geçmiştir. Cumhuriyet ilanından sonra yapılan gizli oylamada Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı seçilmiştir. Bu tarih Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu simgeler ve Türkiye'nin tarihinde önemli bir dönüm noktası oluşturur.

Cocugun dogum gununde ne yapabilirim?

Aclik otu kac saat sonra etkisini gosterir?

1. Konular

1. 1.284.249
  2. Mesajlar

1. 1.670.716
  3. Kullanıcılar

1. 33.209
  4. Son üye

Geri
Üst Alt