Modoratör
Efsanevi Üye
Cumhurbaşkanı yönetim Sistemi nedir?
Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, Türkiye'de 16 Nisan 2017 Referandumu'yla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan bir hükûmet sistemidir.Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın sekizinci maddesine göre, yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından, anayasaya ve kanunlara uygun olarak …
Saf yarı başkanlık sistemi nedir?
Yarı başkanlık sistemi, başkanlık sistemi ile parlamenter sistemin bazı özelliklerinin karışımıdır. Yürütme gücü halk tarafından seçilen devlet başkanı ile meclis güvenine dayanan hükûmet başkanı arasında paylaşılır. Fiili olarak ise yürütmenin başı devlet başkanıdır.
Cumhurbaşkanının görev ve sorumlulukları nelerdir?
Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.
Türkiye hangi yönetim biçimiyle yönetilir?
Türkiye hangi yönetim biçimiyle yönetilir?
Yürütme; Cumhuriyet rejimi ile yönetilen Türkiye'de Cumhurbaşkanı, Devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasa'nın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.
Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilk başbakanı kimdir?
Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilk başbakanı kimdir?
Arka plan. Kurulan ilk hükûmetin ilk başbakanı Cumhuriyet Halk Partisi üyesi İsmet İnönü'ydü.
Güçlendirilmiş parlamenter sistem nasıl olmalı?
Cumhurbaşkanı en fazla bir dönem için seçilecek, görev süresi 7 yıl olacak, görev süresi bittikten sonra aktif siyasete dönemeyecek. Veto yetkisi olmayıp yalnızca uyarı amacıyla kanunu meclise geri gönderebilecek. Cumhurbaşkanı'nın istisnai niteilkte yapabileceği işlemler anayasada ayrıntılı bir biçimde düzenlenecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri nelerdir?
Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına …
Valinin görev ve sorumlulukları nelerdir?
Vali, bir devlete bağlı olarak görev yapan tüm kurum ve kuruluşların denetimini yapmakla görevlidir. Bu nedenle ildeki jandarma, polis teşkilatı, kolluk kuvvetleri ve devlete bağlı olarak görev yapan tüm kuruluşlar valiliğin sorumluluğu altında görev yapar.
Türkiye'nin yönetim biçimi oligarşi midir?
Türkiye'nin yönetim biçimi oligarşi midir?
Kimi ülkelerde Cumhuriyet ve demokrasi bulunurken kimi ülkelerde ise krallık yani monarşi sistemi ile yönetilmektedir. Dünya üzerinde birçok yönetim biçimleri vardır. Ülkemizin yönetim biçimi ise Cumhuriyet'tir.