Son Konular

Contractus nedir Roma?

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4

Contractus nedir Roma?

Romalılara göre akit (contractus), taraflar arasında borç ilişkisi kuran hukuki işlemdi. Ancak contractus terimi sadece ius civile tarafından tanınan, yani bir borç meydana getiren sözleşmeleri ifade etmekteydi.
İus civile sözleşmeler sistemi nedir?
Anılan sözleşmeler ius civile'ye göre tek tarafa borç yükler ve birer dava ile korunur3. Bir de ius civile'nin tanıdığı ve koruma sağladığı rızai sözleşmeler (contractus consensu) vardır ki, taraf- ların şekilsiz anlaşmasıyla kurulan bu işlemler de borç doğurucu etkide olup, birer actio'ya sahiptir4.
Obligatio Civilis nedir davalarına ne denir?
Yaptırım uygulama imkanı bulunan borç ilişkilerine tam borç (obligatio civilis) denir.

Sinallagma ilişkisi nedir?

Karşılıklı borç yükleyen (sinallagmatik) sözleşmelerde, kural olarak, her iki tarafın da borçlarını aynı anda karşılıklı olarak ifa etmeleri esastır. Sinallagmatik akit, edimlerden birinin diğerinin karşılığını teşkil ettiği, edimlerin değişim ilişkisi içinde olduğu sözleşmeleri ifade eder.
Synallagma ne demek hukuk?
iki tarafı birden borç altına sokan hukuki ilişkileri gösteren deyim, tipik örneği sözleşme ya da akitlerdir. bir sözleşmede tarafların borçlanmış oldukları edim ve karşı edimin karşılıklı değişim ilişkisine denir. yunancadan gelen bir hukuk terimi olup karşılıklı antlaşma manasına gelmektedir.
Roma hukukunda Rızai sözleşmeler nelerdir?
Roma Hukuku'nda rızai sözleşmeler grubuna, alım-satım akdi (satış sözleşmesi – emptio venditio), kira, hizmet ve istisna (eser) sözleşmelerini kapsayan locatio conductio grubu, şirket sözleşmesi (societas) ve vekalet sözleşmesi (mandatum) ile sonradan dahil olan birtakım pactum'lar girmektedir.

Actio Furti ne demek?

hırsızlık. Çalma, arakçılık. Yazılı kanunlar veya toplumsal meşruiyet düzeyinde mülkiyeti kendine ait olmayan bir taşınır malı, izinsizce alıkoyma, kullanma, nesneden menfaat temin etme işi.
Locatio Conductio ne demek?
Roma hukukunda eser sözleşmesi, locatio conductio adı verilen ve kira, hizmet, eser sözleşmelerini içine alan özel bir sözleşme tipidir. Locatio conductio'nun hukuki niteliği tartışmalıdır. Baskın görüşe göre, locatio conductio, Roma'da kullandırma borcu doğuran sözleşmelere olan ihtiyacı karşılamıştır.
Actio Noxalis ne demek?
Actio noxalis: Haksız fiil işlemiş olan köle ya da aile evlâdının, efendisine veya aile babasına karşı, haksız fiilden zarar görmüş üçüncü kişilerin açabilecekleri davaya da actio noxalis denilmekteydi.

Müspet zarar neleri kapsar?

Alacaklının borçlanılan edimin ifa edilmemesi yüzünden uğradığı zarara müspet zarar denir. Bu durumda borçlu borçlanmış olduğu edimini vaktinde yerine getirmiş olsaydı alacaklı hangi ekonomik durumda olacak ise o durumu ifade etmektedir. Müspet zarar gecikmiş ifanın reddi halinde talep edilen zarardır.
Locatio conductio ne demek?
Kazandırıcı işlemler nedir?
Kazandırıcı işlem, işlemi yapan tarafın malvarlığında bir artışa neden olan, bu anlamda aktifi çoğaltan veya pasifi azaltan işlemdir. Kazandırıcı işlem, borçlanma veya tasarruf işlemi şeklinde meydana gelir.

Tasarruf işlemleri nelerdir?

Tasarruf işlemi, malvarlığında yer alan bir hakkı doğrudan etkileyerek hakkı devreden, sınırlayan, sona erdiren ve hakkın içeriğini değiştiren hukukî işlemdir. Kişinin malvarlığında yer alan mutlak ve nisbî hak ya da hukukî işlem tasarruf işlemine konu olabilir.
Borçlandırıcı işlemler nelerdir?
Borçlandırıcı işlem: Hukuki işlemi yapan kişinin mal varlığının pasif kısmını artıran işlemlere denir. Tasarruf işlemi: Bir hakkı veya hukuki ilişkiyi doğrudan etkileyen, onu diğer tarafa geçiren, içeriğini sınırlayan, değiştiren veya ortadan kaldıran işleme denir.
Ifa uğruna Eda ne demek?
İfa uğruna edim, daha ziyade para borçlarında söz konusu olur. Örneğin, borçlu, alacaklıya üçüncü kişideki alacağını temlik etmeyi veya satıp bedelinden alacağını tahsil etmesi için bir şeyi vermeyi teklif eder. Teklifin kabulü ile ifa uğruna edim sözleşmesi gerçekleşir.

Isimsiz sözleşme nedir Roma?

İsimsiz sözleşme kanunlarda düzenlenmemiş olan sözleşme türlerini tanımlamak için kullanılan bir adlandırmadır.

Avrupa vatandasligi kavrami nedir?

Baglama noktalari nelerdir?

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.706
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt