Editör
Efsanevi Üye
Çocuğa isim koyma nasıl yapılır?
Peygamber efendimi (a.s.v) en az 7 gün içerisinde, bebeğe isim verilmesi gerektiğini belirtmiştir. – Bebeğin sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okunur. Ardından sağ kulağına ismi okunur. Peygamber Efendimiz (a.s.v.)
Yeni doğan çocuğa isim koyarken nelere dikkat edilmeli?
Bebeğinize İsim Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar
- Bebeğinize İsim Seçerken Önceliğinizi Belirleyin.
- Şapkalı Yazılan İsimleri Tercih Etmeyin.
- İsim Seçerken Bugüne Takılı Kalmayın.
- Sonu 'Bey' İle Biten İsimlerden Kaçının.
- Teknoloji Çağına Uygun İsimleri Seçin.
- Çok Uzun İsimlerden Kaçının.
Bebeklere nasıl isim konulmalı?
Bebeklere nasıl isim konulmalı?
Çocuğa ad koyarken, çocuğun babası, dedesi veya en yaşlı, ilmi en çok olan, çocuğu kucağına alır, abdestli olarak kıbleye döner ve ayakta sağ kulağına ezan, sol kulağına ikamet okur. İsmi üç kere tekrar etmek iyi olur. Bu arada çocuğun ağzına bir tatlı sürmek iyi olur.
Yeni doğan bebeğin kulağına ezanı babası okuyabilir mi?
Yeni doğan bebeğin kulağına ezan ve kameti herkes okuyabilir ancak dini bilgileri kuvvetli birinin ya da din adamlarından birinin okumasının daha hayırlı olduğu düşünülür.
Bebeklerin kulağına neden isim okunur?
Bebeğin kulağına ezan ve kamet okunması bebeğin dua ve Allah ile ilk kez tanışması da demek olduğu için önemli bir sünnettir. Ezan ve kameti çocuğun kulağına okuyan kişinin, hayır duası etmesi de çok güzel olur.
İyi bir eğitim ve terbiye vermek?
İyi bir eğitim ve terbiye vermek?
İyi bir eğitim ve terbiye vermek: Çocukların anne-baba üzerindeki diğer bir hakkı da onların güzel bir eğitim almalarını sağlamaktır. Zira çocukları eğitmek ve geleceğe hazırlamak anne babanın görevlerindendir. Anne babalar çocuklarını sadece yedirmek, içirmek, giydirmekle görevli değildir.
Peki, çocuğun anne babasından hakları nelerdir?
Peki tam tersi, çocuğun anne babasından hakları nelerdir?.. Ve ahirette hesabını sorabilir mi?.. İnsanların bu dünyada ekonomik imkanları aynı olmadığı için, bütün çocukların da ekonomik yönden aynı şartlar altında yetiştirilmesi mümkün değildir.
Hangi isimlerin ismi çoktur?
Güzel isimler çoktur. Mesela Peygamber isimleri, Resulullah efendimizin 400 kadar olan mübarek isimleri, Allahü teâlânın Esmâ-i hüsnasından olup da, isim olarak koyması caiz olan Ali, Aziz, Macid, Mucib, Rafi, Reşid isimleri, Eshab-ı kiramın, âlimlerin ve evliyanın isimleri konabilir.