Editör
Efsanevi Üye
Çıraklar genel olarak neye tabidir?
5510 sayılı Kanuna göre 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar.
Çıraklar iş kanunu kapsamına girer mi?
4857 sayılı İş Kanunu 4857 sayılı İş Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili 4857 sayılı yasanın ve 6331 sayılı yasanın ilgili hükümleri hariç, çıraklar hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz.
Çırak öğrenciler haftada kaç saat çalışır?
Çırak öğrenciler haftada kaç saat çalışır?
Yıllık izin dışında 2 aydan daha uzun süren devamsızlıklar çıraklık süresine eklenir. Çıraklar,mesleğin özelliğine göre haftada 8 saatten az olmamak üzere genel ve mesleki eğitim görürler.
Çıraklar hangi sigorta türünden yararlanamaz?
Çıraklar hangi sigorta türünden yararlanamaz?
Çırak olarak yapılan sigorta girişi de bu sürede ödenen primler de sonradan emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmaz. Zira, çırak adına çıraklık süresinde ödenen primler emeklilik primleri değildir. Kısa vadeli sigorta kollarından olan iş kazası, meslek hastalı ve hastalık sigortası primleridir.
Çıraklar nereye bağlı?
-3308 Sayılı Çıraklık Ve Mesleki Eğitim Kanunu'nun 12. Maddesine Göre Çırağın Pratik Eğitimi Usta Öğreticinin Gözetiminde Yapılır.
Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu düzenlemelerinden değildir?
Yemek temizlik ve çamaşır gibi evin günlük işlerini yapanlar İş Kanunu kapsamı dışındadır. Bu kişilerle bunları çalıştıranlar arasındaki hukuki ilişkiye Borçlar kanunu hükümleri uygulanır. Yargıtay`a göre ev hizmetlerinde sigortalı olarak çalışmış olmak bu durumu değiştirmez.
Çıraklar kaç gün çalışır?
Çıraklar kaç gün çalışır?
C. Aday çırak ve çıraklar, mesleğin özelliğine göre haftada 8 saatten az olmamak üzere teorik eğitim görürler. Teorik eğitim, pazar günleri dışında haftada bir gün ve çalışma saatleri içinde yapılır.
Çıraklar hangi yönden sigorta koluna tabidir?
Çıraklar hangi yönden sigorta koluna tabidir?
Çıraklık sigortası primden sayılır mı?
Hayır, katılmıyor. Çünkü çıraklık ya da stajyerlik döneminde emeklilik primi ödenmiyor, sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Buna da staj sigortası deniyor.
Çıraklık eğitim Merkezi ne demek?
Mesleki eğitim merkezleri ortaokulu tamamladıktan sonra akademik lise eğitimine devam etmek yerine, becerileri doğrultusunda mesleki eğitim almak isteyen öğrencilerin devam ettiği ortaöğretim kurumlarıdır.
İş kanununa göre hangisi çalışma süresinden sayılmaz?
İş kanununa göre hangisi çalışma süresinden sayılmaz?
İşçilerin işyerinde fiilen çalıştığı süreler çalışma süresini ifade eder. Genel itibariyle fiili çalışma süresi dışında yer alan süreler çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin ara dinlenmesi esnasında işçi çalışmadığından bu süreler çalışma süresinden sayılmaz.