Modoratör
Efsanevi Üye
Bütçenin Yasama Denetimi nasıl olmaktadır?
Yasama Denetimi Bütçenin yasama denetimi, bütçe kanun tasarısının yürütme organı tarafından yasama organına sunulması, görüşülmesi, kabul edilen bütçenin uygulanması ve nihayet uygulama sonuçlarını gösteren kesin hesap kanun tasarılarının görüşülüp karara bağlanması aşamalarında yerine getirilmektedir (Tüğen, 2013:351) …
Hükümet harcamalarını nasıl finanse eder?
Bu dönemde Hazinenin piyasadan borçlanması düşük miktarlarda ve süreklilik göstermeyen bir yapıdaydı. Özal'ın iktidara gelmesinden sonra Hazine bir yandan haftalık ihaleler yoluyla piyasadan iç borçlanma yapmaya bir yandan da dış borçlanmaya gitmeye başladı.
Yasama denetimini kim yapar?
Yasama denetimini kim yapar?
Bütçe hakkını elinde bulunduran yasama organının, bütçe kanunuyla hükümete verilen izin ve yetkinin belirlenen sınırlar içerisinde kullanılıp kullanılmadığını denetlemesi kaçınılmazdır. Bütçenin denetimi teknik donanımı gerektirdiğinden yasama organına bu konuda yardımcı olan en temel kurum ise Türk Sayıştay'ıdır.
Kamu harcamaları nasıl sınıflandırılır?
Kamu harcamaları nasıl sınıflandırılır?
Kamu harcamaları ekonomik açıdan, reel (gerçek) ve transfer harcamaları olarak ikiye ayrılır. Reel harcamalar kendi içinde cari ve personel harcamaları olarak ikiye, transfer harcamaları da, iktisadi, mali ve sosyal transfer harcamaları olarak üçe ayrılır.
Bütçenin denetim türleri nelerdir?
Bütçenin Denetim Türleri Nelerdir?
- Ön Mali Kontrol,
- İç Denetim,
- Sayıştay tarafından yapılan dış denetim,
- Kesin Hesap Kanunu,
- Parlemento Denetimi.
Bütçe uygunluk denetimini kim yapar?
Türkiye'de Sayıştay, bir yüksek denetim[3] kurumu olarak, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesaplarının uygunluk ve performans denetimini gerçekleştirmekle yükümlüdür[4].
Bütçenin denetimini kim yapar?
Bütçenin denetimini kim yapar?
Bütçenin Denetlenmesi: – Yargı Denetimi: TBMM adına Sayıştay tarafından yapılır. Sayıştay, ita amirleri, saymanlar ve tahakkuk memurlarının işlemlerini denetler. Uygulama sonrasında denetim. İç Denetim ve Dış Denetim: İç denetimi, bağımsız iç denetim birimleri, dış denetimi ise Sayıştay yapar.
Yasama organı denetimi nedir?
Yasama organı denetimi nedir?
Yasama organı; asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, anayasaların verdiği yetki ile kurulan ve yasalar geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gücü olan bir tür katılımcı meclistir. Yazılı anayasası bulunan ülkelerde yasama organı yetki aldığı anayasada anayasal bütünlüğe sadık kalarak değişiklik yapabilir.