- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Bordan neler yapıldı?
Bor minerallerinden elde edilen boraks ve borik asit; özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve genellikle kâğıt sanayinde kullanılmaktadır.
Dünyadaki bor madeninin yüzde kaçı türkiyede?
Dünyada bilinen bor rezervlerinin yüzde 73'ü Türkiye'de bulunuyor. Bu da bor madenini Türkiye için çok önemli kılıyor.
Bordan ne üretilebilir?
Borun çeşitli bor türevi 250'i aşkın alanda kullanılmaktadır. En önemli kullanım alanlarım deterjan , cam, seramik, tarım, tekstil sanayi oluşturmakta ve bu alanlardaki tüketim toplam tüketimin yaklaşık 'nini kapsamaktadır (Güyaguler 2001,Uncu 2001, Özpeker 2001).
Bor madeni nasıl bir madendir?
Bor; sert bir yapıda olan ve ısıya dayanıklı olmasıyla bilinen bir yapıya sahip bir elementtir. 4000 yıl öncesine dayanan bir geçmişi olan maden; İlk olarak Tibet'te kullanılmıştır. Daha sonraları da Hitit ve Sümerler bu madenin gümüş ve altın işçiliğinde kullanılmasını sağlamışlardır.
4 sınıf fen bilimleri bor Nedir?
Atom numarası 5 ve atom ağırlığı ise 10.81 olarak metal ile ametal arası yarı iletken özelliği bulunan bir elementtir. Aynı zamanda periyodik cetveldeki 3A sınıfında bulunan ve ilk, en hafif üyesi olarak bilinir. Element olarak ise Bor çok çeşitli bileşik yapma özelliğine sahiptir.
Bor madeninin en çok bulunduğu ülke hangi ülkedir?
Dünyadaki en yüksek bor rezervine sahip olan Türkiye'yi Rusya, Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri takip etmektedir. Dünyada 2017 yılında 5,7 milyon ton (B2O3 bazında 2,7 milyon ton) civarında üretim kapasitesi olduğu bilinmektedir.
Ülkemizde bor rezervi 2.5 milyon ton civarında olup bu da toplam dünya bor rezervinin %63'üne tekamül etmektedir. Dünya bor rezervlerinin %63'ne sahip olmamıza karşın yaklaşık 1*2 milyar dolar olan yıllık parasal değerden ancak %23 civarında pay alınmaktadır.
Öte yandan Türkiye, dünya bor üretim kapasitesinin ise yüzde 48'ine sahip. Sadece 2020 yılında 1,68 milyon ton rafine bor ürün üretilmesi de bunun en önemli ispatı. Türkiye'deki bilinen bor yatakları Eskişehir-Kırka, Balıkesir-Bigadiç, Bursa-Kestel ve Kütahya-Emet'te bulunuyor.
Bordan lityum üretilir mı?
Geçen yılın sonlarında açılan lityum üretim tesisi ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi'nde üretilen lityumlar teste girdi. Tesisteki lityumlar geleneksel yöntemlerin aksine dünyada ilk kez borla üretiliyor. Bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan geri dönüştürülerek lityuma dönüştürülüyor.
Bor ilk kez nerede kullanıldı?
Bor madeni, B simgesiyle gösterilen sert yapılı ve ısılara karşı dayanıklı olan bir elementtir. Son dönemlerde ismini sıklıkla duyduğumuz bor madeni, 4000 sene önce ortaya çıkartılmış ve ilk kez Tibet'te kullanılmıştır.
Bor özellikleri nelerdir?
Bor, periyodik tabloda "B" simgesi ile gösterilen, atom numarası 5, atom ağırlığı 10,81, yoğunluğu 2,84 gr/cm3, ergime noktası 2.200 oC ve kaynama noktası 2.250 oC, siyah renkte olan metalle ametal arası yarı iletken özelliğe sahip bir elementtir. Periyodik cetvelin 3A grubunun ilk ve en hafif üyesidir.
Bor madeni Nedir 4 sınıf?
Fen dersi bor Nedir?
Periyodik tablo üzerinde Bor madeni B Simgesi ile gösterilir. Atom numarası 5 ve atom ağırlığı ise 10.81 olarak metal ile ametal arası yarı iletken özelliği bulunan bir elementtir. Aynı zamanda periyodik cetveldeki 3A sınıfında bulunan ve ilk, en hafif üyesi olarak bilinir.