- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Bitkilerde klonal çoğaltım nedir?
Mikro çoğaltım içerisinde bu bir generatif çoğaltım şeklidir. – Bununla birlikte bahçe bitkilerinde mikro çoğaltım daha çok başlangıç aşamasında eksplant olarak büyüme özelliğine sahip somatik dokuların (özellikle sürgün ucu) kültüre alınması ile gerçekleştirilen yoğun bir klonal çoğaltım tekniğidir.
Mikroçoğaltım ne demektir?
yapay besin ortamlarında ve aseptik kosullar altında yeni bitkilerin elde edilmesine mikrocoğaltım denir. gore (embriyo, meristem, anter, hucre veya protoplast kulturu vb.) adlandırılır.
Dihaploidizasyon ne demek?
Haploid bir bitkinin kromozomlarının bazı kimyasal maddeler yardımıyla veya spontan olarak katlanması sonucunda ait olduğu türün kromozom sayısına (2n) yeniden kavuşturulması, böylece mutlak homozigot bitkilerin elde edilmesine yaygın olarak 'dihaploidizasyon' adı verilmektedir.
Bitkilerin doku kültürü ile üretilmesinin amaçları nelerdir?
Mikro çoğaltım, bitkilerin in vitro koşullarda çoğaltılmasıdır. Doku kültürü ile çoğaltma, bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde birçok yarar sağlar bu yararları şöyle sıralamak mümkündür. kültüre alınabilmektedir. laboratuvar malzemelerinin ve besin ortamının sterilizasyonu ve cam eşya temizliği yapılır..
Androgenezis ne demek?
(Yun. aner: erkek; genesis: soy) Dişi gametin çekirdeğinin döllenmeye katılmaması ile sadece babadan gelen kromozomları taşıyan embriyonun gelişmesi; erkek gametin gelişmesi. Androgenesis.
Germplazm nedir?
Germplazm: Bir gen havuzunda yer alan yabani türler, geçit formu , kültür formu , açıkta tozlananların tamamı germplazmı oluşturur. Filogenetik: Yabani formlardan kültür formlarına nasıl geçildiğini inceleyen bilim dalına denir.
Kimera ne demek bitki?
Birden fazla genotipe sahip hücrenin veya dokunun bir arada canlılıklarını devam ettirebilmeleri durumu kimera olarak tanımlanmaktadır. Kimeralar fizyolojik, histolojik, biyoteknolojik, genotipik ve anatomik araştırmalar için uygun çalışma materyalleri oluşturmaktadırlar.
Kallus bitki ne demek?
Kallus, organize olmamış parankinma hücrelerinin kitlesel yapısıdır. Bitkilerin açılan yaraları onarması için o kısımdaki hücreleri farklılaştırarak yara dokusu oluşturması ile oluşur. Kallus, ayrıca kışın ağaç gibi bitkilerin fazla su alıp çürümelerini önleyen tıkayıcı, karbonhidratlı maddedir.
Diploid ne demek?
Vücutta yer alan diploit hücreler mitozla çoğalan hücrelerdir. Kromozom sayıları farklılık gösterebiliyor. 2n sayıda kromozom taşıyan diploit hücreler, üreme hücreleri dışında olan tüm hücrelerdir. Vücut içerisinde yer alan üreme hücreleri dışındaki hücreler, diploit hücreleridir.
Haploit ne demek?
Haploid. 1-Olgun bir üreme hücresinde bulunan kromozom sayısı, vücut hücrelerinin sahip olduğu kromozom sayısının yarısına eşittir. Kromozom sayısının yarıya inmesi sonucu oluşan ""n"" sayıda kromozom taşıyan hücrelere haploid hücre denir.
Doku kültürü nedir ne amaçla kullanılır?
Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril şartlarda ve yapay besin ortamlarında kültüre alınması işlemidir.
Bitki doku kültürü amacı ve yöntemleri nelerdir?
Vejetatif üretim tekniklerinden biri olan doku kültürü tekniği, laboratuvarlarda ve steril koşullarda yapay bir besin ortamında bitkilerin hücre, doku veya organlarından yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretilmesi olarak tanımlanabilir.
Bulbosum tekniği nedir?
KROMOZOM ELİMİNASYON (BULBOSUM) TEKNİĞİ Kromozom eliminasyon yöntemi veya Bulbosum Tekniği; arpada türlerarası melezlemelerde oluşan F1 döllerinin kromozomların hücre içerisinde erimesi ve bunun sonucu hücredeki kromozom sayısının haploid olarak kalmasına dayanmaktadır.
Kendileme depresyonu nedir?
Kendileme sonunda resesif genler açığa çıkabilir. İki kendileme mahsulü bireyin çaprazlanmasından da heterosis ortaya çıkabilir. Kendilemenin sonunda çıkan bireyler ebeveynlerinden daha zayıf görünmektedir. Buna kendileme depresyonu denir.