Son Konular

Bir isletmenin kurulus yeri nasil tanimlanabilir?

Editör

Efsanevi Üye
Puan 38
Çözümler 0

Bir işletmenin kuruluş yeri nasıl tanımlanabilir?

Kuruluş yeri; bir işletmenin tedarik, üretim, depolama ve dağıtım gibi temel fonksiyonlarını ve ömrü boyunca bunlara bağlı ekonomik amaçlarını gerçekleştirebileceği en uygun coğrafi yer olarak tanımlanmaktadır (Aytekin ve Kaygın, 2005:214; Korkut vd. 2010:32).

Kuruluş yeri teorileri nelerdir?

(Location theory) Maliyetleri minimuma indirmek için endüstrilerin piyasaya yakın yerlere mi yoksa kaynakların bulunduğu yerlere mi kurulması gerektiğini inceleyen teori. Kuruluş yeri teorisinin öncüleri Von Thünen ve Max Weber'dir.

Kuruluş yeri üçgeni nedir?

Kuruluş yeri üçgeni oldukça basit bir yaklaşımdır. Burada bir fabrikanın kurulabileceği 3 adet aday kuruluş yeri ve bir adet tüketim merkezi vardır. Cebirsel hesaplamalar sonucu aday kuruluş yerlerinden optimum olanı (optimum kuruluş yeri), tüketim merkezine ulaştırma maliyetleri en düşük olan yer olarak seçilmektedir.

Kuruluş yeri seçimi nedir?

Kuruluş yeri seçimi nedir?
üzerinde hangi yerde (arsa) kurulacağının belirlenmesi işlemine kuruluş yeri seçimi denir. mal veya hizmet sunacağını ve hangi pazarın içinde rekabet edeceğini belirlemiştir. hizmet verilen yere göre ulaştırma maliyetleri (hammaddenin gelmesi ve tamamlanmış ürünün dağıtımı) satış fiyatının %25 ini oluşturabilir.

Kuruluş yeri seçiminde göz önüne alan temel etkenler nelerdir?

Kuruluş yeri seçiminde göz önüne alan temel etkenler nelerdir?
Yapılan araştırmada; coğrafi konum, uygun iş gücü ortamı, arazi fiyatlarının uygunluğu, arazi bulabilme imkanının fazlalığı, pazara yakınlık, tedarikçilere ve kaynaklara yakınlıkişletmelerin kuruluş yeri seçim kararlarında göz önünde bulundurdukları önemli faktörler olarak belirlenmiştir.

Kuruluş yeri ne demek?

Kuruluş yeri, işletmelerin faaliyetlerini gerçekleştirdiği coğrafi konumu ifade eder. çıkaran durumlar: – Yeni bir işletme kurulması, – Müşterilerin coğrafi olarak yer değiştirmesi, – İşletmenin büyümesi, – Üretim girdilerinde meydana gelen değişimler, – Doğal afetler, – Yasalar.

Kuruluş yeri, bir işletmenin tedarik, üretim, depolama ve dağıtım gibi temel fonksiyonlarını yerine getirebileceği en uygun coğrafi konumu ifade eder. Bu konuyla ilgili bazı temel kavramları açıklamak gerekirse:

1. **Kuruluş Yeri Teorileri**: Endüstrilerin kuruluş yerini belirlerken maliyetleri minimuma indirmek amacıyla hangi yerlerin seçilmesi gerektiğini inceleyen teorilerdir. Bu teoriler, endüstrideki faaliyetlerin piyasaya yakın mı yoksa kaynaklara yakın mı olması gerektiğini araştırır. Von Thünen ve Max Weber gibi ekonomistler, kuruluş yeri teorileri üzerine çalışmalar yapmışlardır.

2. **Kuruluş Yeri Üçgeni**: Bu kavramda, bir fabrikanın kurulabileceği üç adet aday kuruluş yeri ve bir tüketim merkezi bulunur. Bu üç aday yer arasından, tüketim merkezine ulaştırma maliyetleri en düşük olan optimal kuruluş yeri seçilir. Bu yaklaşım, lojistik ve taşımacılık maliyetlerini en aza indirmeyi hedefler.

3. **Kuruluş Yeri Seçimi**: Kuruluş yeri seçimi, bir işletmenin hangi konumda (arsa üzerinde) kurulacağının belirlendiği süreci ifade eder. Bu süreç, işletmenin hangi pazarda rekabet edeceğini ve mal veya hizmet sunacağını belirlemek için önemlidir. Ulaştırma maliyetleri, arazi fiyatları, coğrafi konum gibi faktörler kuruluş yeri seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır.

4. **Temel Etkenler**: Kuruluş yeri seçiminde göz önünde bulundurulan temel etkenler arasında coğrafi konum, iş gücü, arazi fiyatları, pazara yakınlık, tedarikçilere ve kaynaklara erişim gibi faktörler yer alır. İşletmeler, bu faktörleri dikkate alarak en uygun kuruluş yeri seçimini yapmaya çalışırlar.

Bu açıklamalarla birlikte, kuruluş yeri seçiminin bir işletmenin başarısı üzerinde büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Doğru bir kuruluş yeri seçimi, işletmenin operasyonel verimliliğini artırabilir ve rekabet avantajı sağlayabilir.

Susanoo ne ise yarar?

Araba frene basinca hangi tekerlek durur?

1. Konular

1. 1.284.247
  2. Mesajlar

1. 1.670.676
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt