Modoratör
Efsanevi Üye
Beton su emer mi?
Kum, çakıl, çimento ve su karışımı olan beton, kullanıldıktan bir müddet sonra sertleşen bir yapı malzemesidir. Yani yapı olarak su geçirmeye müsaittir. Günümüzde su geçirmez betonlar olsa da, inşaat sektöründe kullanılan beton çeşidi su geçirir yapıdadır.
Yapıda meydana gelen hangi çatlak tipi en tehlikelidir?
B.1)Taze Beton Çatlakları; Derin ve uzun çatlaklar betonun mukavemeti ve dayanıklılığı açısından son derece zararlı olabilir. Taze beton çatlaklarının en önemli iki nedeni olarak oturma farklılıkları ve plastik rötre (büzülme) sayılabilir.
Rötre ne demek?
Rötre ne demek?
Beton içerisindeki suyun fiziksel veya kimyasal nedenlerle azalması sonucunda beton boyunda ve hacminde küçülme olmasına "rötre" denir.
Kılcal çatlak ne demek?
Kılcal çatlaklar gözle ancak ayırt edilen çatlak ile 1-2 mm'ye kadar olan çatlaklardır. Bunların örtülmesinin nedeni zamanla bu çatlaklardan sızan nemin betonarme donatısında paslanmaya yol açabilmesi olayı söz konusudur.
Beton Saksı neden çatlar?
Çatlaklar, bu yapıların oluşturulmasında karşılaşılan en büyük sorundur. Sebebiyse betonun kimyasal yapısı nedeniyle su ile karıştıktan sonra sıcaklığın etkisiyle kurumaya başlar. Sıcaklığın etkisiyle ısınan betonda genleşme meydana gelir.
Hangi kolon çatlakları tehlikeli?
Hangi kolon çatlakları tehlikeli?
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Yapı çatlakları nedir nasıl oluşur?
Bu çatlaklar, yeni dökülmüş, pas payı bırakılmamış, gereğinden fazla su ile karıştırılmış betonlarda, boşluklu betonarme elemanlarda, donatının fazla olduğu bölgelerde ve betonun uygun yerleştirilmediği durumlarda, üst yüzeye yakın donatıların hemen üzerinde oluşurlar.
Betonun su geçirmemesi için ne yapmak lazım?
Su yalıtım malzemeleri, beton üzerine direkt olarak uygulanabilir. Örneğin su yalıtım membranları, beton üzerine serilen bitümlü su yalıtım örtüleridir. Betonu dışarıdan gelecek suya karşı su geçirimsiz kılmaktadır.