Editör
Efsanevi Üye
Beliren yetişkinlik nedir?
İlk kez ABD'li gelişim psikoloğu Jeffrey Jensen Arnett (1994; 1998) tarafından ortaya atılan beliren yetişkinlik (BY) kavramı, ergenlik ile yetişkinlik arasındaki dönemi (18-25 yaş) kapsayan belirgin bir gelişimsel dönem olarak tanımlanmaktadır.
Yetişkin eğitiminin özellikleri nelerdir?
Yetişkinlerin eğitimden beklentileri nelerdir?
- Eğitimin kendi konuları ve işleri ile bağlantılı olmasını isterler,
- Eğitim kendi konuları ile ilgili ise motive olurlar,
- Eğitimde aktif katılımda bulunmak isterler,
- Eğitimde çeşitlilik arzularlar,
- Olumlu geri bildirim isterler,
- Kişisel kaygıları vardır,
Yaşam boyu gelişim ne demek?
Yaşam boyu gelişim ne demek?
Yaşam boyu gelişim yaklaşımı, bireyin doğumla başlayıp ölümle sona eren yaşamındaki gelişimini inceler. Bu yaklaşım psikoloji, psikiyatri, antropoloji, sosyoloji ve geriatri gibi çok sayıda disiplini ilgilendiren disiplinler arası bir yaklaşımdır.
Genç yetişkinlik dönemi nedir?
Genç yetişkinlik dönemi nedir?
18-29 yaşlarını kapsayan genç yetişkinliği ergenlikle yetişkinlik arasında kalan bir geçiş dönemi olarak görmemekte fayda var.
Yetişkin eğitiminin temel ilkeleri nelerdir?
Knowles yetişkinlerde öğrenmenin 6 temel ilkesini aşağıdaki varsayımlara dayandırmıştır.
- Öğrenenin Bilme Gereksinimi.
- Öğrenenin Benlik Kavramı
- Öğrenenin Önceki Deneyimleri.
- Öğrenmeye Hazır Olma.
- Öğrenme Yönelimi.
- Öğrenme Motivasyonu.
Yaygın eğitim nedir özellikleri nelerdir?
Yaygın eğitim, toplumun ihtiyaçları ışığında belli bir amaca yönelik, geneli kapsayacak türden çeşitli eğitimlerin verildiği ve bu eğitimlerin kurumların belirleyeceği takvim ve saate bağlı kalınarak yapıldığı, talep edenlerin başarılı olması halinde ise karşılığında sertifika aldıkları eğitim sürecidir.
Yaşam boyu bakış açısı nedir?
Yaşam boyu bakış açısı nedir?
Yaşam Boyu Bakış Açısı: 'Gelişim yaşam boyu, çok boyutlu, çok yönlü, esnek, çok disiplinli ve bağlamsaldır; büyüme, sürdürme ve düzenlemeyi içerir ve biyolojik, sosyokültürel ve bireysel faktörlerin birlikte işlev görmesiyle yapılanır' görüşünü savunan bakış açısı.
Gelişim yaşam boyu sürer mi?
Gelişim yaşam boyu sürer mi?
Gelişim; Döllenme ile başlayarak yaşamın sonuna kadar birbirini izleyen olaylar dizisi olan bir süreç vardır. Gelişim, biyofizyolojik ve psikososyal süreçlerin karşılıklı olarak etkileşiminin bir ürünüdür.
Genç Yetişkinlik Dönemi gelişim Ödevleri Nelerdir?
Genç yetişkinlik dönemi (22 – 35 yaş): Ebeveynlerden bağımsızlaşma; içselleştirilmiş ahlak anlayışı geliştirme; mesleki doğrultuyu belirleme; yakın dostluk ve cinsiyet ilişkileri geliştirme; evlilik; çocuk büyütme; kariyerinde ilerleme; bir yetişkin olarak vatandaşlık görevlerini yerine getirme.
Gelişimin gorevleri nelerdir?
Gelişim görevini (ödevini) bireyin yaşamındaki belli bir dönemde ortaya çıkan, başarı elde edildiğinde bir sonraki görevlerde de başarı ve mutluluğa yol açan, başarılmadığında ise mutsuzluğa, toplumun hoş görmemesine ve daha sonraki görevlerde zorluklara yol açan görev olarak açıklamıştır.