Editör
Efsanevi Üye
Baskı noktaları ne amaçla kullanılır?
Kanamanın hala durmaması durumunda kanayan bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılıp en yakın bası noktasından damardan gelen kanı azaltmak için baskıyla ilkyardım uygulanabilir. İlkyardımda kanamayı durdurmak için bası noktaları; Boyun (boyun atardamarı (şah damarı) baskı yeri) Kolun üst bölümü (üst kol iç kısmı)
Basınç noktaları nelerdir?
Vücutta Baskı Uygulanacak Noktalar Nelerdir?
- Boyun : Boyun atardamarı (şah damarı) baskı yeri.
- Köprücük kemiği üzeri : Kol atardamarı baskı yeri.
- Koltukaltı : Kol atardamarı baskı yeri.
- Kolun üst bölümü : Kol atardamarı baskı yeri.
- Kasık : Bacak atardamarı baskı yeri.
- Uyluk : Bacak atardamarı baskı yeri.
Iç kanama bulguları var ise yaralıya ne yapılır?
Iç kanama bulguları var ise yaralıya ne yapılır?
Hasta/yaralının bacakları 30cm kadar yukarı kaldırılarak, bacakların altına destek konulur (Çarşaf, battaniye yastık, kıvrılmış giysi vb.), Üzeri örtülerek ısıtılır, Yardım gelinceye kadar hasta / yaralının yanında kalınır, Belli aralıklarla (2–3 dakikada bir) yaşam bulguları değerlendirilir.
Atardamar kanaması nasıl?
Atardamar kanaması nasıl?
Damar tipine göre ise: Kanama arter (atardamar), ven (toplardamar) ya da kılcal damar kanaması olabilir. Atar damar kanamaları kalp atımları ile uyumlu olarak kesik kesik akar ve açık renklidir. Toplardamarkanamaları ise koyu renkli ve sızıntı şeklindedir. Kılcal damar kanaması küçük kabarcıklar şeklindedir.
Yaralıda iç kanama bulguları var ise yaralıya aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hareket ettirilmez, Hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112), Hasta/yaralının endişe ve korkuları giderilerek psikolojik destek sağlanır.
Iç kanaması olan birine ne yapılır?
İç kanamalarda ilkyardım:
- Hasta/yaralının bilinci ve ABC si değerlendirilir,
- Tıbbi yardım istenir (112)
- Üzeri örtülerek ayakları 30 cm yukarı kaldırılır,
- Asla yiyecek ve içecek verilmez,
- Hareket ettirilmez (özellikle kırık varsa),
- Yaşamsal bulguları incelenir,
- Sağlık kuruluşuna sevki sağlanır.