- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Barr cisimciği kimlerde görülür?
Keşfi yapan Murray Barr'dan adını alan, somatik memeli dişi hücrelerindeki inaktif X kromozomudur. Normalde sadece dişi hücrelerde görülür. Dozaj telafisi (dosage compentastion) denilen sürecin sonucudur.
X kromozomu kimden gelir?
İnsan da dahil olmak üzere memeli hayvanların ezici çoğunluğunun cinsiyeti X-Y kromozom sistemiyle tanımlanır. Bu X ve Y kromozomlarının biri anneden, diğeri babadan yavruya geçer. İki taraftan da X kromozomu gelirse, bebek XX kromozomlarına olur. Bu, biyolojik olarak "dişi"dir.
X spermi ne kadar yaşar?
Cinsiyet seçimi ise işte bu X ve Y özelliklerine göre olur. ❤ Yumurtaların ömrü çok kısadır ve sadece 24 saat yaşarken, spermler kadın vücudunda, iyi ve kaliteli bir sperm ise ilişkiden sonra 48 ila 72 saat kadar yaşar.
Xe bağlı dominant kalıtım hastalıkları nelerdir?
X Kromozomu Üzerinde dominant bir mutant genin sebep olduğu karakterler, X'e bağlı dominant kalıtım olarak adlandırılır. X'e bağlı, sadece birkaç tane dominant özellik tanımlanmıştır. Bunlardan biri dişin mine tabakasının kusurlu olması ve dişlerin dökülmesi hastalığıdır.
Barr cisimciği hangi hücrelerde bulunur?
inaktif x kromozomunun oluşturduğu yapı. adı bu yapıların kaşifi murray barr'dan gelir. doğal olarak iki x kromozomuna sahip kadınlarda ayrıca 47 xxx kadınlarda veya 47xxy erkeklerde tek bir x kromozomu dışında geri kalan bütün kromozomlar inaktiftir ve interfaz sırasında barr cisimciği olarak görülürler.
Hangisinde Barr cisimciği yoktur?
Normal erkekler bar cisimciğine sahip değildir. Yani cinsiyet kromatin negatiftir. Bu konuda dişilerdeki bir (X) kromozomunun genetik olarak inaktif olup daha çok boylandığını bununda mikroskopta görülen barr cisimciği olduğu belirtilmektedir.
Dominant kalıtım ne demek?
Otozomal baskın kalıtım, ailede dominant yollarla aktarılan özelliklerdir. Bunun açık ifadesi; kişi genin bir değişmiş bir de gerçek kopyasının taşımaktadır. Değişmiş genin orijinal gene karşı üstün(baskın) olduğu kanıtlanmıştır. Otozomal hastalıklar bütün kuşaklarda görülmeyebilir.