Modoratör
Efsanevi Üye
Bankalar neden karşılık ayırır?
Banka karşılık ayırarak, söz konusu zararlar realize olduğunda mali yapısındaki bozulmanın telafi edilebilir boyutlarda kalmasını sağlamakta, faaliyetlerine kesintisiz olarak devam edebilmektedir. Bu yönü ile karşılık uygulaması bankaların ihtiyatlı yönetilmesi prensiplerinin başında gelmektedir.
Banka müfettişlerinin bir bankaya denetlerken kullandığı ölçütler nelerdir?
Banka müfettişlerinin bir bankaya denetlerken kullandığı ölçütler nelerdir?
Banka Müfettişinde Olması Gereken Özellikler
- Raporlama prosedür ve standartları hakkında bilgiye sahip olmak,
- Bankacılık yasa ve düzenlemelerine hakim olmak,
- Finansal verileri analiz etme ve yorumlama yeteneği göstermek,
- Olumlu ve etkili çalışma ilişkileri kurabilmek,
Günümüzde zorunlu rezerv oranı neden uygulanmaktadır?
Günümüzde zorunlu rezerv oranı neden uygulanmaktadır?
Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine göre yerli ve yabancı para cinsinden ayrı oranlar dahilinde toplanır.
Zorunlu karşılık oranındaki düşüş neye neden olur?
Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde ise zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezerv şekline dönüşür, bu da bankaların kredi tabanını artırır. Bankaların kredi tabanın genişlemesi de para arzının artmasına neden olur.
Banka denetmeni nasıl olunur?
Banka denetmeni nasıl olunur?
Üniversitelerin işletme, iktisat, maliye, ekonomi, bankacılık, finans ya da matematik gibi bölümlerinden lisans derecesinde mezun olmak gerekir. Özel bankaların ve devletin açtığı "Banka Müfettişi" sınavlarına başvurmak gerekir. Devlet kadrosunda açılan "Banka Müfettişi' sınavı yazılı şekilde yapılmaz.
Bankaların zorunlu rezerv oranı nedir?
Bankaların zorunlu rezerv oranı nedir?
Zorunlu karşılıklar bir para politikası aracı olarak adlandırılabilir. Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır.
Ülkemizde güncel zorunlu karşılık oranları nelerdir?
Zorunlu Karşılık Oranlarına İlişkin Kararlar
Zorunlu Karşılık Oranları (%)
Türk Lirası | Oranlar
– Vadesiz, ihbarlı, 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli | 26
– 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli | 22
Müstakrizlerin Fonları | 25
Bankalarda iç denetim faaliyetlerini yürütenler kimdir?
Bankalarda iç denetim faaliyetlerini yürütenler kimdir?
Banka yönetim kurulu ve üst düzey yönetim etkin iç denetim sisteminden nihai olarak sorumlu olmakla birlikte, gözetim ve denetim otoritelerinin görevi her bankanın iç denetim sistemini değerlendirmektir.
Banka hesap bilgileri kaç yıl saklanır?
Banka hesap bilgileri kaç yıl saklanır?
hukuki yükümlülüğünü yerine getirebilmesi, meşru menfaatlerinin korunması ve ihtiyaç halinde belgelerin adli mercilere verilebilmesini mümkün kılmak için kişisel veriler son işlem tarihinden itibaren 10 yıl süre ile saklanır.
Banka hesap incelemesi ne kadar sürer?
Her ne kadar MASAK, bloke işlemi açısından 7 iş günü süreyle ve yasayla sınırlanmışsa da uygulamada bu süre daha uzun (genellikle 15-60 gün) olabilmektedir.
Banka hesap hareketleri incelenir mi?
Banka hesap hareketleri incelenir mi?
Bunlardan bir tanesini de son zamanlarda karşımıza çıkmaya başlayan "banka hesap hareketleri" odaklı vergi incelemeleri oluşturuyor. Alışılagelmişin dışındaki bu incelemelerle Maliye, "kayıt dışı işlemlerin tespitini ve vergilendirilmesini" amaçlıyor.
Banka karşılık ne demek?
Banka karşılık ne demek?
Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır.
Bankaların statüsü nedir?
(1) Türkiye Bankalar Birliği, Bankacılık Kanunu gereğince kurulmuş tüzel kişiliği haiz ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Yönetim merkezi İstanbul olup, yurt içinde gerekli teşkilatı kurabilir.
Bankacılıkta iç kontrol nedir?
Bankacılıkta iç kontrol nedir?
Bankalardaki iç kontrol sistemleri, banka yönetim kurulu, banka yöneticileri ve diğer banka çalışanlarından etkilenen bir süreçtir ve muhasebe kontrolü, operasyonel işlemler kontrolü ve krediler kontrolü olmak üzere üç temel unsur içermektedir.
Bankaların denetimi ne demek?
Bankaların denetimi ne demek?
Türkiye'de bankaların denetimi, bankaları yerinden denetlemekten sorumlu bir kurul tarafından yapılır. Bankalar yeminli murakıpları bankaları ziyaret edip hesaplarına bakarlar. Bankaların iyi ve kötü yönlerini incelerler. İncelemeleri sonunda bulgularını ve önerilerini bir rapor haline getirirler.
Banka Şube kamera kayıtları kaç yıl saklanır?
Finansal kurumlar genel olarak acil durumlarda güvenlik kamerası kameralarının kapsamlı kayıtlarına sahiptir. BDDK tarafından hazırlanmış olan yönetmelik kapsamında Kamera kayıt saklama süresi ATM için en az 6 ay (180 gündür) 'dır..
Banka hesaplarına devlet el koyabilir mi?
Banka hesaplarına devlet el koyabilir mi?
Bırakın banka avukatının diğer bankalarda bulunan paranıza el koymasını, bir icra memuru sizi yolda görse üzerinizdeki paraya dahi el koyabilir. Burada bir noktayı açalım, icra memuru bu yetkiyi kullanmayabilir ancak banka avukatı diğer bankalarda bulunan hesaplarınıza haciz konmasını isteyebilir.
Bankaların zorunlu karşılık nedir?
Bankaların zorunlu karşılık nedir?