- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Bağışların ne kadarı vergiden muaf?
Kamu kuruluşlarına ve vergi muafiyeti tanınmış vakıflara yapılan bağışlar, vergiye tabi kazancın yüzde 5'ine kadar yapıldığında vergi matrahından düşülebiliyor.
Bağış ve yardım nedir?
Bağış ve yardım nedir?
İhtiyaç sahibi kişilere dernek, vakıf gibi kuruluşlar aracılığıyla yapılan karşılıksız yardımlar bağış olarak tanımlanabilir. Bağış, nakdi bağış ve ayni bağış olarak ikiye ayrılıyor. Nakdi bağış, adından anlaşılacağı üzere para ile; ayni bağış ise mal ya da hizmet olarak yapılıyor.
Sponsorluk vergiden muaf mı?
Sponsorluk Yönetmeliği kapsamında ayni ya da nakdi olarak yapılan harcamalar, kurumlar vergisi mükelleflerince harcamanın yapıldığı yılda indirim olarak dikkate alınabilecektir. Gerçek ve tüzel kişiler, süresiz bir şekilde sponsor olamayacakları gibi; bunların herhangi bir şekilde vergi borçları da bulunmamalıdır.
Öğrencilere verilen burslar vergiden düşer mi?
Öğrencilere verilen burslar vergiden düşer mi?
Öğrencilere verilen burslar esas olarak sosyal sorumluluk gereği yapılan ödemeler. Bu niteliğiyle burslar, gerçek kişilere yapılan bağış niteliğinde ve gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilmesi olanağı yok. Burs verilen kişinin okulu bitirdikten sonra işletmede çalışacağını öngören bir sözleşme düzenlenmesi.
Bağış ile yardım arasındaki fark nedir?
☞ Bağış; onu alan kişi veya kurumlarca bir talep olmaksızın ve bir amaca yönelik olup olmadığı araştırılmaksızın verilmektedir. ☞ Yardım; ise kişi ya da kurumun doğrudan veya dolaylı talepleri üzerine ve belirli bir amaca yönelik olarak verilmektedir.
Gider makbuzu nerelerde kullanılır?
Gider makbuzu nerelerde kullanılır?
Aynen mal teslimlerinde olduğu gibi dernekler, karşılıksız olarak yaptıkları nakdi teslimleri de belgelemek zorundadırlar. İşte derneklerce yapılan burs ve benzeri nakit yardımlarında, nakit meblağın teslimini belgelemek üzere "Gider Makbuzu" düzenlenmektedir.
Hediye vergisi ne kadar?
Çekilişlerden kazandığınız hediye yasalarda belirtilen istisna tutarı üzerinde ise vergi ödersiniz. İstisna sınırı 2019 yılı için 5.760 TL' dir. Eğer kazandığınız hediyenin piyasa değeri bu bedelin üzerinde ise %20 oranında vergi ödersiniz. Bu oran sabittir.