- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Ateşin Yakmadığı Aşık
Yemende ortaya cıkan yalancı peygamber EsvedulAnsi, o bolgede oturan musluman
salihlerden EbU Muslim Havlaniyi yanına cağırttı Ona kendisini peygamber olarak kabul
ettirmek istiyordu Yanına gelince,
Benim peygamber olduğuma şahitlik eder misin? diye sordu, EbU Muslim Havlani (rah),
Duymuyorum, kulağım sağır! diye cevap verdi Esved,
Muhammedin peygamber olduğuna şahitlik eder misin? diye sordu, EbU Muslim,
Evet, şahitlik ederim dedi Esved tekrar,
Benim peygamber olduğuma şahitlik eder misin? diye sordu, EbU Muslim tekrar,
Evet, şahitlik ederim dedi Esved, sorusunu tekrar tekrar sordu, EbU Muslim de (rah) aynı
şekilde cevap verdi Esved kızdı, onu cezalandırmak istedi Buyuk bir ateş yaktırdı Ateş iyice
alevlenince, EbU Muslim ateşe atıldı Ateş ona hicbir zarar vermedi EbU Muslim (rah) ateşin
icinde namaz kılmaya başladı Ateş Allahın dostu Hz İbrahimi (as) yakmadığı gibi, bu Hak
aşığını da yakmamıştı Esved hayret etti Korktu Etrafındakiler Esvede,
Bu adamı buralardan uzaklaştır, yoksa size tabi olanların aklını celer, yanınızda kimse
kalmaz dediler
Onun bu cesaret ve kerameti etrafa yayıldı Olay Medinei Munevvereye kadar ulaştı
Esved, EbU Muslimin Yemeni terk etmesini emretti O da kalktı Medineye geldi Alemlere
rahmet Hz ResUlullah Efendimiz (sav) vefat etmiş, yerine Hz EbU Bekir Sıddık (ra) halife
olmuştu
EbU Muslim (rah), bineğini mescidin dışına bağlayıp mescide girdi Bir direğin arkasına
durup namaz kılmaya başladı O namaz kılarken Hz Omer (ra) kendisini gordu Onun Medine
dışından birisi olduğunu anladı Yanında durdu Namazını bitirince, ona,
Kardeş, sen neredensin? diye sordu O da,
Yemendenim dedi Hz Omer (ra),
Şu yalancı peygamberin ateşte attığı fakat ateşin yakmadığı mumin kardeşimiz ne
yapıyor? diye sordu, EbU Muslim de,
O adam benim dedi Hz Omer heyecanla,
Allah adına soruyorum, o gercekten sen misin diye sordu, EbU Muslim,
Allah şahit, benim dedi Hz Omer hemen EbU Muslimin boynuna sarılıp alnından optu,
ağladı Sonra onu alıp Hz EbU Bekirin (ra) yanına goturdu, huzuruna oturttu Onu tanıttı
Başından geceni anlattı ve,
Allaha hamd olsun, bu Ummeti Muhammedin icinde, Hz Halil İbrahim gibi kendisini
ateşin yakmadığı kimseyi, olmeden once bana gosterdi diye şukretti185
Sebepleri ve tesirlerini yaratan yuce Allahtır Butun sebepler Ona bağlıdır; fakat O,
hicbir sebebe bağlı değildir O dilerse sebeplerin tesirini ortadan kaldırır, gorevini bitirir;
o zaman ateş yakmaz, zehir oldurmez olur Nitekim Hz İbrahim (as) ateşe atıldı fakat
ateş onu yakmadı; ona serin ve selamet oldu Her şey boyledir Eğer Allah (cc) dilerse
sebepler fayda veya zarar verir
Keramet haktır; bu ummetin alim ve arifleri elinde pek cok keramet ortaya cıkmıştır
Butun bu kerametler, dinimizin hak olduğunu isbat ettiğ gibi, diğer muminler icin de bir
delil ve manevi destektir
Allah ResUlu (sav) buyurmuştur ki:
Ummetimin icinde (hali ve ahlakıyla ) Halil İbrahime benzeyen otuz bir rivayette
kırk veli, hic eksik olmaz Size onların bereketiyle manen yardım edilir, rızık verilir,
yağmur yağdırılır
İmam Katade (rah) demiştir ki: Biz Hasanı Basrinin bu hadiste anlatılan kimselerden
olduğundan şuphe etmezdik186
EbU Nuaym, HilyetulEvliya, 2150; İbn Kesir, elBidaye, 78519; EbulKasım İsfehani, SiyerusSelefisSalihin,
3873874 (Riyad 1999)
Taberani, elVasit, nr 4113; Heysemi, ezZevaid, 1063
Yemende ortaya cıkan yalancı peygamber EsvedulAnsi, o bolgede oturan musluman
salihlerden EbU Muslim Havlaniyi yanına cağırttı Ona kendisini peygamber olarak kabul
ettirmek istiyordu Yanına gelince,
Benim peygamber olduğuma şahitlik eder misin? diye sordu, EbU Muslim Havlani (rah),
Evet, şahitlik ederim dedi Esved tekrar,
Benim peygamber olduğuma şahitlik eder misin? diye sordu, EbU Muslim tekrar,
Evet, şahitlik ederim dedi Esved, sorusunu tekrar tekrar sordu, EbU Muslim de (rah) aynı
şekilde cevap verdi Esved kızdı, onu cezalandırmak istedi Buyuk bir ateş yaktırdı Ateş iyice
alevlenince, EbU Muslim ateşe atıldı Ateş ona hicbir zarar vermedi EbU Muslim (rah) ateşin
icinde namaz kılmaya başladı Ateş Allahın dostu Hz İbrahimi (as) yakmadığı gibi, bu Hak
aşığını da yakmamıştı Esved hayret etti Korktu Etrafındakiler Esvede,
Bu adamı buralardan uzaklaştır, yoksa size tabi olanların aklını celer, yanınızda kimse
kalmaz dediler
Onun bu cesaret ve kerameti etrafa yayıldı Olay Medinei Munevvereye kadar ulaştı
Esved, EbU Muslimin Yemeni terk etmesini emretti O da kalktı Medineye geldi Alemlere
rahmet Hz ResUlullah Efendimiz (sav) vefat etmiş, yerine Hz EbU Bekir Sıddık (ra) halife
olmuştu
EbU Muslim (rah), bineğini mescidin dışına bağlayıp mescide girdi Bir direğin arkasına
durup namaz kılmaya başladı O namaz kılarken Hz Omer (ra) kendisini gordu Onun Medine
dışından birisi olduğunu anladı Yanında durdu Namazını bitirince, ona,
Kardeş, sen neredensin? diye sordu O da,
Yemendenim dedi Hz Omer (ra),
Şu yalancı peygamberin ateşte attığı fakat ateşin yakmadığı mumin kardeşimiz ne
yapıyor? diye sordu, EbU Muslim de,
O adam benim dedi Hz Omer heyecanla,
Allah adına soruyorum, o gercekten sen misin diye sordu, EbU Muslim,
Allah şahit, benim dedi Hz Omer hemen EbU Muslimin boynuna sarılıp alnından optu,
ağladı Sonra onu alıp Hz EbU Bekirin (ra) yanına goturdu, huzuruna oturttu Onu tanıttı
Başından geceni anlattı ve,
Allaha hamd olsun, bu Ummeti Muhammedin icinde, Hz Halil İbrahim gibi kendisini
ateşin yakmadığı kimseyi, olmeden once bana gosterdi diye şukretti185
Sebepleri ve tesirlerini yaratan yuce Allahtır Butun sebepler Ona bağlıdır; fakat O,
hicbir sebebe bağlı değildir O dilerse sebeplerin tesirini ortadan kaldırır, gorevini bitirir;
o zaman ateş yakmaz, zehir oldurmez olur Nitekim Hz İbrahim (as) ateşe atıldı fakat
ateş onu yakmadı; ona serin ve selamet oldu Her şey boyledir Eğer Allah (cc) dilerse
sebepler fayda veya zarar verir
Keramet haktır; bu ummetin alim ve arifleri elinde pek cok keramet ortaya cıkmıştır
Butun bu kerametler, dinimizin hak olduğunu isbat ettiğ gibi, diğer muminler icin de bir
delil ve manevi destektir
Allah ResUlu (sav) buyurmuştur ki:
Ummetimin icinde (hali ve ahlakıyla ) Halil İbrahime benzeyen otuz bir rivayette
kırk veli, hic eksik olmaz Size onların bereketiyle manen yardım edilir, rızık verilir,
yağmur yağdırılır
İmam Katade (rah) demiştir ki: Biz Hasanı Basrinin bu hadiste anlatılan kimselerden
olduğundan şuphe etmezdik186
EbU Nuaym, HilyetulEvliya, 2150; İbn Kesir, elBidaye, 78519; EbulKasım İsfehani, SiyerusSelefisSalihin,
3873874 (Riyad 1999)
Taberani, elVasit, nr 4113; Heysemi, ezZevaid, 1063