Modoratör
Efsanevi Üye
Astım prevalansı nedir?
Astım tüm dünyada önemli bir morbidite nedenidir. Prevalans ülkelere göre değişim gösterir. Astım prevalansı ingiliz kökenli vatandaşların yaşadığı ülkelerde daha yüksektir • Ülkemizde astım prevalansı çocuklarda %0.7 ile .8 arasında, erişkinlerde ise %0.3 ile %7.6 arasındadır.
Astım için hangi ilaçlar kullanılır?
Astım için hangi ilaçlar kullanılır?
Uzun etkili olan ß2 agonist ilaçlar (formeterol, salmeterol vb) astım kontrolü için kullanılmaktadır. Uzun etkili olanlar kortizon gibi kontrol edici ilaçlar ile kombine şekilde hastaların kullanımına sunulmuştur. Ancak bu ilaçlar mutlaka alerji ve immünoloji uzmanlarının önerisi alınarak kullanılmalıdır.
Brittle astım nedir?
Brittle astım nedir?
Brittle astım: Akut olarak ortaya çıkan ağır hava yolu daralmasına sekonder gelişen ataklarla karakterizedir. Belirli bir tetikleyici faktör olmaksızın stabil seyretmeyen astım tipidir. Ataklar arasında solunum fonksiyonları normal olabilir.
Astım hastalarında satürasyon kaç olmalı?
Astım Tedavisi; PEF ve satürasyon izlemi hastanın tedavisini yönlendirmede belirleyicidir. SaO2 (SpO2) ≥ %92 sağlayacak şekilde Gerekirse geri dönüşümsüz maske ile oksijen verin.
Endotip ne demek?
Endotip ne demek?
Endotip: Bir hastalığın farklı fonksiyonel veya patobiyolojik/patofizyolojik mekanizmalarla tanımlanmış alt grubudur (9,10).
Astım hastası olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Astım hastası olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Astım hava yollarının tıkanmasının neden olduğu ataklar halinde kendini gösterir. Astım belirtileri genellikle; öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışma hissidir.
Astım hastasında astımın kontrol altında olup olmadığı nasıl değerlendirilir?
Hastalar, her bir soruya bir ile beş arasında puan verir. Beş sorunun toplam puanı, test sonu- cunu oluşturur. Toplam puan 25 ise tam kontrol, 24-20 ise kısmi kontrol ve ≤19 ise kontrol altında değil olarak değerlendirilir. Bu sınıflama, tedavinin yeterli olup olmadığını göstermektedir.
Alerjik Astım akciğere zarar verir mi?
Alerjik Astım akciğere zarar verir mi?
Kronik bir akciğer hastalığı olan astım, tetikleyici faktörlerin etkisiyle kişinin hava yollarında daralmaya ve iltihaplanmaya yol açar. Hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı ve göğüs sıkışması gibi belirtilere yol açan hastalık, hemen her yaş grubunda görülebilir.
Persistan astım ne demek?
Persistan astım ne demek?
Eğer bir hasta düzenli olarak günlük astım belirtileri yaşıyorsa, bu belirtiler nedeniyle hastanın gün- lük aktiviteleri kısıtlanıyorsa ve yakınmaları hastanın uykusunu da etkilemeye başlamışsa bu durum- da persistan yani ağır, orta ileri düzeyde astımdan bahsedilebilir.
Oksijen satürasyonu en az kaç olmalı?
Oksimetre, arterial oksijen saturasyonunu ölçer (SaO2). %95'in üzerindeki oksijen saturasyonu (SaO2) değeri normal kabul edilirken, %93'ten az olan değeler oksijen tedavisinin gerekli olduğunu işaret eder ve hastanın daha yakından izlenmesini gerektirir.
SpO2 98 normal mi?
SpO2 98 normal mi?
Kanımız normalde %98 civarında oksijen satürasyonu seviyesine sahiptir. Seviyenin %85'in altına düşmesi bilinç kaybına, komaya hatta ölüme yol açar; ancak çok sayıda Covid-19 hastasının oksijen satürasyon seviyesi %70'in, hatta %60'ın altına düşmesine rağmen hastaların tamamen bilinçli kaldığı gözlemlenmiştir.