Modoratör
Efsanevi Üye
Aşınmış ne demek?
Türkçe sözcüklerde yan yana iki ünlü bulunmaz. Türkçe kelimler iki ünlüyü bir kelime içinde barındırmadığı gibi sesli ile biten sesli ile başlayan iki kelimeden oluşan kelime birleşmelerinde de karşılaşan iki sesliden birisi düşer. Bu türden sesli düşme hadisesine aşınma denir.
Ünlü değişimi ne demek örnek?
Örneğin Şahıs Zamirlerinden biri olan "Ben" kelimesine yönelme eki getirildiğinde "Ben – e değil" Bana şeklinde yazılır ve bu şekilde telaffuz edilir. Aynı şekilde "Sen" zamiri de "Sana" biçiminde yazılır. "E" harfinin "A"ya dönüşmesi ünlü değişimine örnek olarak gösterilebilir.
Ünlü daralması ne demek?
Ünlü daralması ne demek?
Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor. kutla + yor > kutluyor.
Ünlü düşmesi Niçin?
Bunun haricinde birleşik isim oluşturan bazı isimlerde de ünlü düşmesi görülür: kahve-altı = kahvaltı (aradaki e harfi düşmüştür) ne-için = niçin (aradaki e harfi düşmüştür)
Aşınma ne demek?
Belli bir yüzey üzerindeki epitelin kaybı, deri veya mukoza üzerinde sınırlı bir bölgenin epitelden mahrum oluşuyla belirgin durum, erozyon. Corrosion.
Malzeme Bilimi aşınma nedir?
Malzeme Bilimi aşınma nedir?
Aşınma, malzeme yüzeyinden mekanik etkenler sonucunda küçük parçacıkların ayrılması neticesinde istenmeyen şekilde oluşan değişiklik olarak tanımlanır (DIN 50320). Parlatma, talaşlı işleme gibi kontrollü olarak gerçekleştirilen işlemler aşınma olarak sayılmazlar.
Ünlü değişmesi ne demek?
Türkçede çekim eki ya da yapım eki aldığında bazı kelimelerin kökünde değişime olur. Eğer ünsüz harf değişiyorsa buna ünsüz yumuşaması / sertleşmesi adı verilir. Sözcüklerin kökündeki ünlü harfin değişmesine ise kısaca ünlü değişimi adı denir.
Ünsüz değişimi nedir örnekler?
Türkçede "-k" ile biten yani ünsüz ile biten kelimeler, "-cık, -cik" eklerini aldıklarında kelimenin sonundaki "-k" düşer. Örneğin; "ufak-cık → ufacık" şeklinde örnek verebiliriz. Bazı birleşik sözcüklerin oluşumunda ünsüz düşmesi meydana gelebilir. "Üst-teğmen / üsteğmen" şeklinde örnek gösterebiliriz.