Son Konular

Aşık Erbabi

ZeberusZeberus is verified member.

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
Webmaster
Puan 113
Çözümler 4
Aşık Erbabi.Asıl adı Hüseyin Farki olan bu saz şairimiz Erzurum'un Kara-Ars köyünden olup 1220-1300 (1805-1884) yılları arasında yaşamıştır. Konyalı Veli Efendi'nin oğlu olan Hüseyin Farki kendisine şeyhi tarafından Erbab denildiği için Erbabi takma adını kullanmıştır, Abdülmecit zamanında bir ara İstanbul'da bulunan, hatta Huzur'a da kabul edilen Erbabi, askerlik hizmetini bitirince memleketi Erzurum'a dönerek, çardaklı kahvehanelerde curasıyla şiirler terennüm etmiştir.
Çağdaşlarından Erzurumlu Emrah, Tokatlı Nuri, Aşık Dertli gibi Erbabi'nin de şiirlerinden, yaşadığı devrin temayüllerine uygun olarak Divan edebiyatına yabancı olmadığı yabancı kelimeye terkipler, Divan teşbihleri, kullanarak hem aruz hem hece vezniyle yazdığı anlaşılmaktadır:
Şiirlerinden örnekler :
Zibadır sevdiğim kadd-ü kametin Nice vasfedeyin civanım seni Beni Mecnun etti çeşm-i afetin Leyla'ya benzettim a canım seni
Kaşların kemandır, müjganın oktur Arz-ı halin çeker müşterin çoktur Dünyayı verseler gönlümde yoktur Vermezen ey hüsn-i fettanım seni
Erbabı aşıkım ey dil güvendim Hasretinle yandım canım efendim Hakikat eyle gel sen de levendim Gönlümün tahtında sultatım seni
xxxx Hatadan saklasın İslam'ı Allah Münacat'ım budur Ulu Subhan'a Gelip geçer ömrümüzün kervanı Bir gün de Azrail sunar bu cana
Dinleyin kelamı ahbab-ü yaran Bakındi kalmadı Mühr-i Süleyman Azrail bu canı aldığı zaman Götürürler anı mezaristana
Ne ettiyse bulur anın içinde Fayda yoktur asla anın içinde İmam talkın verir başı ucunda Ol vakitte mevta kalkıp uyana

Aşık Erbabi'nin gerçek adının Hüseyin Farki olduğunu ve 1220-1300 (1805-1884) yılları arasında yaşadığını öğrendim. Erzurum'un Kara-Ars köyünden olan bu saz şairi, Konyalı Veli Efendi'nin oğludur. Kendisine şeyhi tarafından Erbab denildiği için Erbabi takma adını kullanmıştır. Abdülmecit zamanında bir süre İstanbul'da bulunan ve Huzur'a kabul edilen Erbabi, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra memleketi Erzurum'a dönerek çardaklı kahvehanelerde sazı eşliğinde şiirler söylemiştir.

Erbabi'nin dönemindeki diğer şairlerden Erzurumlu Emrah, Tokatlı Nuri, Aşık Dertli gibi isimlerle anılan bu şairimizin Divan edebiyatına yabancı olmadığını, yabancı kelimelerle terkipler kullandığını ve Divan teşbihlerini barındıran şiirleriyle hem aruz hem de hece vezniyle yazdığını belirtiyorsunuz. Bu detaylı bilgiye dayanarak Erbabi'nin eserlerinden bazı örnekler vermişsiniz. Bu örneklerde aşk, güzellik ve ölüm gibi insanın evrensel duygularına hitap eden konuların yer aldığını görebiliyorum. Şairin incelikli ve ahenkli üslubuyla bu duyguları dile getirdiği görülüyor.

Erbabi'nin şiirlerine bakarak o dönemdeki sosyal normlar, aşk anlayışı ve metaforları da anlamak mümkün. Özellikle Divan edebiyatının etkilerini taşıyan şiirleriyle döneminin izlerini taşıdığı görülüyor. Ayrıca ölüm ve aşk gibi temaların şiirlerinde sıkça işlendiği ve insanın kısa ömrü ve ölüm gerçeği üzerinde de durduğu anlaşılıyor.

Erbabi'nin eserlerinden alıntılarla bu değerli saz şairinin duygu yüklü ve incelikli şiir dünyasına bir bakış açısı sunuyorsunuz. Onun eserleri sayesinde döneminin edebi atmosferini, duygusal derinliğini ve estetik anlayışını anlamak mümkün oluyor. Bu detaylı bilgilerle Aşık Erbabi'nin sanatını daha yakından tanıma fırsatı buluyorum. Teşekkürler!

Ahmet Turan Temel

Alperen Duymaz

1. Konular

1. 1.284.248
  2. Mesajlar

1. 1.670.699
  3. Kullanıcılar

1. 33.204
  4. Son üye

Geri
Üst Alt