Editör
Efsanevi Üye
Arapça çoğul eki nedir?
Bir isim düzenli olarak çoğul yapılırken ismin erkek (müzekker) veya dişi (müennes) olduğuna bakılır. İsim erkekse sonuna (نو) vav-nun veya (نی) ye-nun getirilerek düzenli (kurallı) olarak çoğul yapılır. Dişi bir isim ise kelime sonundaki dişilik belirten te veya ha-i resmiye atılarak yerine (تا) elif-te getirilir.
Müsenna Arapca ne demek?
Aynı cinsten iki varlığı gösteren sözcük yapısına müsennâ (ikil) adı verilir.
Cemi çoğul ne demek?
Cemi çoğul ne demek?
Bazı müzekker isimler çoğul olurken, sonuna harekesiz vav ve üstün nun harfi (ونَ) gelir. Bazen de cümledeki yerine göre harekesiz "ye" ve nun (ينَ) getirilir. Böyle çoğullara, Cem-i müzekker-i salim denir.
Akılsız çoğul ne demek?
Akılsız çoğul ne demek?
Düzensiz çoğullar 'âkil (akıllı) ve gayrı âkil (akılsız) çoğullar olmak üzere ikiye ayrılır. 'Âkil olan çoğullar insanlara özgü isimlerin düzensiz çoğullarıdır. (Kadın, erkek, çocuk gibi) Gayrı âkil çoğullar insan dışındaki akıl sahibi olmayan varlıklara ait çoğullardır. (bitki, hayvan, eşya isimleri gibi.)
Mecrur ne anlama gelir?
1. Çekilmiş, sürüklenmiş. 2. dilb. Arapça gramere göre son harfinin harekesi esre olup "ı, i" şeklinde okunan (kelime); "Harf-i cerle mecrur." "İzâfetle mecrur."
Arapça kelime çeşitleri kaç tanedir?
Arapçada üç sözcük türü vardır: fiil, ad, harf ya da edat.
Cem i takdim nasıl kılınır?
Cem i takdim nasıl kılınır?
Cem-i takdim etmek isteyen mümin buna niyet eder. Niyet, hangi namazı kılacağını kişinin içinden geçirerek buna karar vermesidir. Vakit namazı ile birlikte cem edilecek namaz için de niyet edilerek kamet getirilir, önce vakit namazı devamında yine kamet getirilerek öne çekilen namaza niyet edilerek kılınır.
Cem i takdim ve cem i tehir nedir?
Cem i takdim ve cem i tehir nedir?
Birbirini takip eden iki vakit namazının birinin vaktinde iken önceki namaz veya bir sonraki namaz ile birleştirilmesidir yani cem edilmesidir.
Ki eki Farsça mı?
Görev bakımından da aralarında fark vardır. Farsça kökenli olan ki; birleşik cümlede temel cümle ile yan cümle arasında bağlama görevi yapar, yazımda (imlada) ayrı yazılır ve kelime değerindedir.
Mansub nedir?
بَحْرَيْنِ müsenna bir kelimedir ve "iki deniz" manasına gelmektedir. Bu kelimede nasb alameti yine cezimli ye'dir. Bunlar gibi, bütün müsenna isimlerin nasb alameti cezimli ye'dir. Nasb durumunda olan bu kelimelere Mansub denir.
Merfu ne demek?
Merfu ne demek?
Merfu, iki temel anlama sahip olan bir kelimeydi. Bu anlamların başında 'yükseltilmiş' ifadesi gelmekteydi. Herhangi bir nesnenin yüksek bir pozisyona koyulması, merfu olarak nitelendirilebiliyordu. Bir diğer anlamı ise terfi ettirilmiş olarak karşımıza çıkıyordu.