Editör
Efsanevi Üye
Apartman yöneticisine nasıl dava açılır?
Yönetim planı ile ilgili davalarda da yöneticinin dava açma hakkı yoktur. Yönetim planının iptali davası yöneticiye karşı değil tüm kat maliklerine karşı açılması gerekir. Yöneticinin esas sorumluluğu, apartmanla ilgili 3. kişilerle yaptığı sözleşmede ve ortak gider avansı için icra takiplerinde doğrudan yetkilidir.
Kiracılar apartman toplantısına katılır mı?
Kiracılar apartman toplantısına katılır mı?
Apartman yönetimi ile ilgili esasların belirtildiği Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre kiracıların apartman yönetiminde fazla sorumluluğu bulunmuyor. Kiracılar yönetim toplantılarına katılabilitor ancak pan başkanı tarafından konuşma hakkı kendisine verildiğinde ancak dilek ve temennisini iletebiliyor.
Apartman toplantılarında yeter sayı nedir?
KMK m. 29 ve 30'a göre toplantı yeter sayısı maliklerin yarısından bir fazlasıdır. Karar almak için ise toplantıya katılan kat maliklerinin yarısından bir fazlasının oyu gereklidir.
Bina yöneticisine maddi tazminat davası açılabilir mi?
Bina yöneticisine maddi tazminat davası açılabilir mi?
Yargıtay, yöneticinin kasıt ve ihmali nedeniyle ana taşınmazın yönetiminde uğranılan zarar(örneğin avansın zimmete geçirilmesi, zamanında ödeme yapılmamasından dolayı sigorta priminin cezalı tahsili gibi) konusunda kat maliklerinden herhangi birinin yönetici hakkında tazminat davası açabileceğini ve icra takibinde …
Site yönetimine dava açılır mı?
Apartman yönetimi dava açabilir mi sorusunun cevabı 634 sayılı kat mülkiyet kanunu kapsamında verilmiştir. İlgili kanuna göre apartman ve site yönetim davaları yönetim tarafından açılabildiği gibi yönetime karşı da açılması söz konusu olabilir. Bu kanunda yer alan bazı durumlarda yönetim dava açma ehliyetine sahiptir.
Apartman genel kurul toplantısına kimler katılır?
Apartman genel kurul toplantısına kimler katılır?
2 gereğince, onların kat malikleri kurulu toplantısına katılmalarına olanak tanımak gerekir. SONUÇ: Kat malikleri genel kuruluna yalnız "kat malikleri" katılabilir. Oy hakkı kat malikine tanınmıştır. Kat maliki tanımını, Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre yapmak gerekir.
Kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu nedir?
"Sayı ve arsa payı çoğunluğunun açılımı, bir binadaki tüm daire ve dükkanların toplam sayısının yarısından fazlası demektir. Yani yarısından fazlası ile toplantı başlar ve buradaki çoğunluk ile kararlar alınır." Örneğin, 20 daireli bir apartmanda en az 11 kat malikinin toplantıda bulunması gereklidir.
Apartman için yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
Apartman için yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
Eğer yapılacak değişiklik apartman için bir fayda yaratacaksa, değişikliğin yapılabilmesi için kat malikleri arasında yüzde 50 oybirliğinin sağlanması yeterli olur. Aksi takdirde; yapılacak değişikliğin masraflı ve lüks olması halinde tüm kat maliklerinin oybirliği gerekli olacaktır.