Modoratör
Efsanevi Üye
Antenlerin temel görevi nedir?
Elektronikte antenler, boşluktaki elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların iletim hatları içerisinde yayılmasını sağlayan ("alıcı anten") veya iletim hatlarından gelen sinyalleri boşluğa dalga olarak yayan ("verici anten") cihazlardır.
Antenin amacı nedir?
Antenin amacı nedir?
En temelde amaç antenler vasıtası ile kablosuz bir haberleşme sağlamaktır. Daha bu amaçta bile şunu diyebiliriz ki kablosuz olduğu için bir kere antenler bizi en başta fazla kablo derdinden kurtarır ve geniş alanda farklı bölgelerle aynı anda haberleşmeyi sağlar.
Anten nedir ne işe yarar?
Anten nedir ne işe yarar?
Antenler, boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak iletim kanalı içerisinde yayılmayı sağlamak(receiver) ya da boşluğa elektromanyetik dalgalar yaymak(transmitter) amacıyla tasarlanmışlardır. Antenler verileri yaydıkları dalgalar itibariyle kilometrelerce uzaklara taşıyabilirler.
Hertz Dipolü nedir?
Boyu dalga boyuna göre çok küçük ( l<<λ ) olan, üzerindeki akım dağılımı (sabit) noktadan noktaya değişmeyen antendir. Uygulamada bu tanımlamaya uyan anten yoktur ancak diğer ince antenlerin alanlarının bulunmasında kolaylık sağlar. Hertz dipolü, çok küçük ve ince olduğu için üzerindeki akım sabit kabul edilir.
Açıklık anten nedir?
Açıklık anten nedir?
Demet genişliği veya açıklık açısı, anten çizgesinin, en büyük gücünün en azından yarısının yayınlandığı, açısal açıklıktır! Ana topuzun sınır noktaları, en büyük alan gücüne göre, alan gücünün uzayda 3 dB e düştüğü noktalardır. Bu durumda ortaya çıkan Θ açısına o antenin Açıklık Açısı veya "Yarı Güç Açıklığı" denilir.
Anten nedir nasıl çalışır?
Anten nedir nasıl çalışır?
Anten Nedir? Antenler, boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak iletim kanalı içerisinde yayılmayı sağlamak (receiver) ya da boşluğa elektromanyetik dalgalar yaymak (transmitter) amacıyla tasarlanmışlardır. Antenler, verileri yaydıkları dalgalar itibariyle kilometrelerce uzaklara taşıyabilirler.
Anten hüzmesi nedir?
Yönlü bir antenin hüzme genişliği, ışıma spektrumunda maksimum ışıma gücünün yarıya düştüğü yönler arasındaki açıdır. Anten verimliliği, ışıma verimliliği (radiation efficiency) olarak da bilinir, antenin yaydığı ışıma gücünün antene uygulanan elektriksel güce oranıdır.
Akıllı anten nedir?
Akıllı anten nedir?
Akıllı antenler; anten dizinlerinden oluşan, sinyal işleme özelliğine sahip olarak sinyallerin uzaydan geliş yönlerini tanımlayabilen ve hüzmeleme tekniğini kullanan sistemlerdir. Klasik antenlere göre yüksek veri hızlarına ve parazit sinyalleri yüksek oranda engelleme özelliklerine sahiptir.
Çok yönlü anten nedir?
Çok yönlü anten nedir?
Çok Yönlü Antenler (Omnidirectional Antennas) Zayıf ya da daha fazla veya daha az her yöne dalga almak ya da yaymak amacında olan yönlü anten türleridir. Bu anten türleri göreli, keyfi ya da konumu bilinmeyen dalgalar için kullanılır.
Anten tuner ne işe yarar?
Anten Tüner kısaca anten ile cihazımız arasında bir emepedans uygunlaştırıcı olarak tanımlanabilir. Sonuçta tuner; Cihaz ve anten arasında cihazın istediği 50ohm yükü dengelemek için kullanılıyor. Her ne kadar Swr bizim istediğimiz gibi olsa da normal ayarlı bir antenin yerini tutamaz.
Döngü anten nedir?
Döngü anten nedir?
Döngü veya çerçeve anten, uçları dengeli bir iletim hattına bağlı olan döngü (veya döngüler) şeklinde bir kablo, boru sistemi veya diğer elektriksel iletkenden oluşan bir radyo antenidir. Küçük döngüler zayıf bir verimliliğe sahiptir ve çoğunlukla düşük frekanslarda alıcı anten olarak kullanılır.
Anten nasıl çalışır?
Anten nasıl çalışır?
Antenler Nasıl Çalışır? Genellikle bir anten, elemanlarıyla iletken malzemeyle elektriksel olarak bağlı alıcı ve vericiden oluşur. Verici anten de elektronlar sınırlandırılarak bir elektrik alan oluştururlar ve tabi ki aynı zamanda bir de manyetik alan oluştururlar.