- Web sitesi
- forumdaslar.com
- Tuttuğu Takım
-
Beşiktaş
- Meslek
- Webmaster
- @FORUMDASLAR
Anayasal kanun nedir?
Anayasa, bir devletin yönetim biçimini belirtir. Toplumların ülke üzerindeki egemenlik haklarının, bireylerin temel haklarının hangi koşullar altında devlet tarafından kullanılabileceğini belirleyen temel kanunlardır. Devletin temel kurumlarının nasıl işleyeceğini belirler.
Anayasal ne demek?
Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa, kanunuesasi. Constitution. Organic law. Constitutional charter.
Anayasa kanun arasındaki fark nedir?
Anayasa'da TBMM tarafından yerine getirilen yetki de "yasama" şeklinde ifade edilmiştir. Ne var ki, Anayasa'nın metninde "yasa" kavramına rastlanmaz. Anayasa'nın çok sayıda maddesinde söz konusu norm, "kanun" şeklinde ifade edilmiştir (örn. yetki kanunu, bütçe kanunu, kesin hesap kanunu vb.).
Anayasaya neden ihtiyaç duyulur?
Anayasa sadece bireyler için değil devlet için de önemlidir. Devletin temel yapısını kuran belge Anayasa'dır. Devletin üç temel organının, yani yasama, yürütme ve yargının kuruluş ve işleyişine ilişkin esaslar Anayasa'da yer alır. Bu organların birbirleriyle olan ilişkileri de Anayasa'ya göre düzenlenir.
Referandum ile plebisit arasındaki fark nedir?
Referandum kelimesi genelde plebisit kelimesiyle beraber anılır. Plebs, Eski Roma'da, ayrıcalıklı patriciiler dışında kalan kalabalık halk sınıfına verilen isimdir. Plebs meclislerinin aldığı karar anlamında olan Latince plebiscitum sözünden gelir. Referandum ise Latince "referre" (geri getirmek) kökünden gelir.
Teamül nasıl oluşur?
Anayasa hukuku alanında teamül olabileceğini kabul eden yazarlar, anayasa hukukunda teamülü, iki temel unsur ile tanımlanmaktadır. Birinci unsur, maddî unsurdur. Bu unsura, objektif unsur veya corpus da denmektedir[10]. İkinci unsura ise, manevî unsur, psikolojik unsur, sübjektif unsur veya animus da denmektedir[11].